Oroszországba szökött az észak-koreai diktátor bankára

Vágólapra másolva!
Ötmillió dollárral együtt Oroszországba szökött, és eltűnt egy magas rangú észak-koreai banki tisztviselő. A Csunan Ilbo dél-koreai lap értesülései szerint Jun Te Hjong a távol-keleti Nahodka városában járt múlt héten.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai kormány ellenőrzése alatt álló, a phenjani székhelyű Korea Daesong Bank az Egyesült Államok szerint törvénytelen tevékenységeket folytat, például olyan luxustermékek beszerzését intézi, amelyek tiltottak az ország elleni ENSZ-szankciók értelmében. Az 1978-ban alapított Korea Daesong Bank emiatt 2010-ben felkerült az amerikai pénzügyminisztérium fekete listájára.

Diktátorok pénzét kezelte

Sajtóhírek szerint Phenjan az orosz hatóságok együttműködését kérte az ügyben. Azt egyelőre nem tudni, hogy Jun miért utazott Oroszországba, és mit csinált ott szökése előtt. A szöuli újraegyesítési minisztérium a Reuters brit hírügynökség kérdésére azt válaszolta, hogy nincs tudomása az ügyről.

Egyelőre az sem világos, hogy Jun Te Hjong valóban megszökött-e, és ha igen, mi állhat ennek hátterében. A Csunan Ilbo ugyanis azt írta: a bankvezető alapvető feladatai közé tartozott az is, hogy kezelje Kim Dzsong Unnak és megboldogult apjának, Kim Dzsong Ilnek a külföldön lévő pénzeit.

Sokat tud

Az újság tudni véli azt is, hogy Jun Te Hjong rengeteg információval rendelkezik az észak-koreai vezető pénzügyeiről. Ezt azonban nem tartja valószínűnek a Reuters által idézett egyik dél-koreai szakértő, aki felhívja a figyelmet, hogy Észak-Koreában a különböző funkcióban lévő tisztségviselők csak saját szűk területüket látják át, a rendszer ilyen értelemben rendkívül tagolt.

Ezt a mostani esetet mindenesetre a hírügynökségek összefüggésbe hozzák egy másik, nagy visszhangot keltett esettel. Tavaly decemberben kivégezték Kim Dzsong Un kegyvesztetté vált nagybátyját, Dzsang Szong Teket, aki szintén az ország gazdaságpolitikájának meghatározó személyisége volt. A hivatalos média hazaárulónak minősítette az elítéltet, aki pere során elismerte: a hadseregben szolgáló cinkosainak segítségével államcsínyt tervezett.

Dzsang állítólag arra hivatkozott, hogy a jelenlegi rezsim nem tudja kezelni a gazdasági helyzetet, és nincsenek eszközei arra, hogy biztosítsa a lakosság megélhetését. Dzsang vesszőfutása azt követően kezdődött, hogy kiderült: pénztárnoka néhány hónappal korábban megszökött az országból.