Több száz ukrán katonát mészároltak le a lázadók

Putyin, céltábla, Ukrajna, Lviv, Lemberg
TOPSHOTS A man shoots at targets depicting a portrait of Russian President Vladimir Putin, in a shooting range in the center of the western Ukrainian city of Lviv, on August 31, 2014. Russian President Vladimir Putin called on August 31 for immediate talks on the future of war-torn east Ukraine, saying for the first time that "statehood" should be discussed. AFP PHOTO/ YURKO DYACHYSHYN
Vágólapra másolva!
Donyeckben, a luhanszki repülőtérnél és más ukrajnai városokban is harcolnak orosz csapatok, állítja az ukrán védelmi miniszter. Jelentések szerint az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére, a felkelők pedig megtámadták az ukrán hadsereg egyik őrhajóját az Azovi-tengeren.
Vágólapra másolva!

Petro Porosenko ukrán államfő szerint az elmúlt napok eseményei arról tanúskodnak, hogy Oroszország „közvetlen és nyílt” agressziót indított Ukrajna ellen, ami jelentősen megváltoztatta az erőegyensúlyt a harctéren az ukrán fegyveres erők kárára.

Valerij Heletej védelmi miniszter szerint az ukrán csapatok nemcsak Donyeckben jelentek meg, hanem a luhanszki repülőtérnél és más városokban is. A tárcavezető tanácsadója szerint az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére.

Oroszbarát lázadók ukrán foglyokat kísérnek Forrás: AFP/Alexandr Osinskiy

Tankok a luhanszki repülőtérnél

Hétfőn is folytatódtak a harcok az ukrán deszantosok és egy orosz harckocsidandár között a luhanszki repülőtérnél. „Oroszországgal harcolunk, és Oroszország dönti el, mi fog történni a Donyecki-medencében. Nem terroristákkal folytatunk tárgyalást, hanem a Kreml képviselőivel” – hangsúlyozta az AFP jelentése szerint az ukrán védelmi miniszter az egyik televíziónak adott interjúban.

Az oroszbarát lázadók jelentős területeket foglaltak vissza az elmúlt napokban Kelet-Ukrajnában, Kijev szerint annak köszönhetően, hogy jelentős mennyiségű fegyvert és erősítést kaptak Oroszországból.

A NATO azzal vádolja Moszkvát, hogy ezer katonát küldött ukrán területre, Oroszország azonban tagadja a vádakat.

Kilőttek egy ukrán őrhajót

Az oroszbarát erők tüzérsége megtámadta az ukrán hadsereg egyik őrhajóját az Azovi-tengeren, a legénység két tagja eltűnt, nyolcat sikerült kimenteni – közölte hétfőn az ukrán határőrség.

Az előző nap történtekről Szerhij Asztahov azt mondta, hogy az őrhajó elsüllyedt. A személyzetnek más őrhajók segítettek. Nyolc tengerészt kimentettek. Heten közülük megsebesültek, illetve égési sérüléseket szenvedtek. Két tengerész eltűnt.

Asztahov hozzátette, hogy elemzik a történteket. Úgy tűnik, hogy az őrhajót egy tüzérségi rendszerrel támadták meg, de nem tudni pontosan, hogy honnan.

Vlagyimir Putyin érthetően nem igazán népszerű Ukrajnában: egy lvivi lőtéren céltáblának használják az arcképét Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Százakat mészároltak le?

Ukrán önkéntes hadosztályok azt állítják, hogy a lázadók több száz emberüket lemészárolták, és többtucatnyit foglyul ejtettek ahelyett, hogy a megállapodásnak megfelelően szabad elvonulást biztosítottak volna nekik az egyik Donyeck melletti körbezárt városból.

Ilovajszkot több mint tíz napja zárták körbe a lázadók. Az ukrán hadsereg próbálta átvágni a blokádot, és miután ez többszöri próbálkozásra sem sikerült, a kijevi kormány bejelentette, hogy a körbezárt csapatok megadják magukat – számolt be a brit Telegraph.

Cserébe szabad elvonulást kértek a katonák számára, amibe a lázadók bele is egyeztek – ám egy túlélő szerint tüzet nyitottak az elvonulókra. „Fehér zászlóval a kezünkben indultunk el Ilovajszkból, de minden oldalról tüzet nyitottak ránk" – számolt be az egyik katona az AP amerikai hírügynökségnek.

Vlagyimir Putyin Kijevet vádolja

Az orosz elnök azzal vádolja Kijevet, hogy saját lakosságát löveti, és nem akar tartalmas politikai párbeszédet folytatni a kelet-ukrajnai szakadárokkal. A kelet-szibériai Jakutszkban, a helyi mamutmúzeum megtekintése közben azt mondta a BBC újságírójának, hogy a Kelet-Ukrajnában jelenleg zajló hadművelet célja kiszorítani az ukrán hadsereget a nagyobb városok környékéről, hogy ne tudja lőni a lakónegyedeket.

Az elnök azzal vádolta az ukrán reguláris erőket, hogy szándékosan, „közvetlen irányzással” lövik a lakónegyedeket az általuk bekerített nagyvárosokban. „És ez az, amiről, sajnálatosan, számos országban, egyebek közt Európában nem akarnak tudomást venni” – tette hozzá.