Csillapodik a földmozgás Izlandon

Az izlandi Bardarbunga vulkán kitörése
Az izlandi Bardarbunga vulkán kitörése
Vágólapra másolva!
A tűzhányó egyik hasadékából továbbra is lávafolyamok buktak a felszínre, és hatalmas gáz- és gőzcsóvák lövelltek a magasba.
Vágólapra másolva!

A vulkán az Izland középső részén fekvő Vatnajökull Nemzeti Park területén található, a Dyngjujökull gleccsertől északra fekvő Holuhraun lávamezőn, amely felett kedden 4,5 kilométer magas fehér felhő jelezte a tűzhányó működését. Szakértők hamufelhő keletkezéséről mindeddig nem számoltak be.

Az izlandi meteorológiai szolgálat kedden közölte, hogy mind a lávaömlés mértéke, mind a földrengések száma jelentősen csökkent. A szakértők előző nap ötszáz kisebb földmozgást jegyeztek fel, ezzel szemben kedden háromszáz kisebb rengést regisztráltak.

A legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekvő Bardarbunga péntekre virradóra tört ki. Emiatt Izland északkeleti és középső része felett egy időre megtiltották a repülést 5,5 ezer méteres magasság alatt, de még aznap feloldották a tilalmat.

Szakértők azt mondják, mivel a kitörés egy hasadékon keresztül történik, a folyamatot nem kíséri hamu kilökődése. A repülőgépek számára a levegőbe kerülő hamu jelentené az igazi veszélyt, mivel megrongálhatná a hajtóműveket. 2010-ben egy másik izlandi tűzhányóból, az Eyjafjallajökullból a levegőbe került szilárd részecskék miatt egyhetes káosz alakult ki az európai légi közlekedésben, több mint 100 ezer járatot kellett törölni.