Lefejezték a második amerikai túszt is

Steven Sotloff amerikai újságíró.
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház közölte, hogy még vizsgálják a videofelvétel hitelességét.
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai túsz lefejezéséről tett közzé videót az Iszlám Állam az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint. A felvétel feltehetően Steven Sotloff újságíró kivégzését mutatja be.

Steven Sotloff amerikai újságíró.

Az amerikai újságíró édesanyja magához Abu Bakr al-Baghdadi kalifához, az Iszlám Állam vezetőjéhez folyamodott, hogy megmentse a fia életét, de igyekezete nem vezetett eredményre. A közzétett videofelvételen a dzsihádisták máris kilátásba helyeztek egy újabb kivégzést, méghozzá egy brit túszét. A CNN amerikai hírtelevízió szerint David Hainesről lehet szó. David Cameron visszataszítónak nevezte a történteket, és későbbre ígért bejelentést az üggyel kapcsolatban.

A szélsőséges szunnita csoport augusztusban James Foley amerikai újságíró lefejezéséről készült felvételt töltött fel a világhálóra. A "Második üzenet Amerikának" címet viselő videón a 31 éves Sotloff narancssárga öltözékben, térden állva látható egy álarcot viselő, késsel felfegyverzett, fekete ruhát viselő férfi oldalán. A Fehér Ház közölte, hogy vizsgálják a videó hitelességét.

François Hollande francia elnök elítélte és borzalmasnak minősítette bűncselekményt, és rámutatott, hogy a két amerikai újságíró meggyilkolása rávilágított az Iszlám Állam aljas természetére.

Obama tudott az Iszlám Államról

A Fox News híroldala a Pentagon egy volt illetékesének nyilatkozatára hivatkozva azt közölte, hogy Barack Obamát az elnöknek szánt napi hírszerzési jelentésekben rendszeresen figyelmeztették az Iszlám Állam veszélyességére, és ezt már legkevesebb egy évvel az előtt elkezdték, hogy a csoport a nyáron nagy kiterjedésű területeket foglalt el Irakban.

A védelmi minisztérium volt tisztségviselője szerint az amerikai haderő akkor kész volt arra, hogy mintegy 200 szíriai célpontra csapást mérjen, de a Fehér Házból nem jött parancs. A Fox névtelen forrása szerint az elnöki hivatal azzal kapcsolatban is egyre halogatta a döntést, hogy az amerikai kommandósok lecsapjanak-e Foley elrablóira.