Felveszik a gúnyolódó tüntetőket

Állig felfegyverzett rendőrök, zavargások Fergusonban, tiltakozás
FERGUSON, MO - AUGUST 18: Police attempt to control demonstrators protesting the killing of teenager Michael Brown on August 18, 2014 in Ferguson, Missouri. Police shot smoke and tear gas to disperse the protestors with as they became unruly. Brown was shot and killed by a Ferguson police officer on August 9. Despite the Brown family's continued call for peaceful demonstrations, violent protests have erupted nearly every night in Ferguson since his death. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Testre szerelt kamerát kapnak a fergusoni rendőrök. A felszerelés ajándék két cégtől, és már ki is próbálták a tüntetéseken.
Vágólapra másolva!

A Missouri állambeli St. Louis peremvárosa három hete került bele a hírekbe, amikor egy fehér bőrű rendőr lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai tinédzsert. A gyilkosság erőszakos tüntetésekhez vezetett.

A fergusoni rendőrök ezentúl testre szerelt kamerákat használnak – az ötven darab készüléket két cég adományozta a testületnek. A hétvégi tüntetésen már fel is „avatták” a kamerákat, amelyek Tom Jackson rendőrfőnök szerint nagyon jó minőségű felvételeket készítettek a rendőröket gúnyoló tiltakozókról.

„Nagyon élvezik a dolgot, próbálnak minél inkább hozzászokni a használatukhoz” – idézte a Fox News a rendőrfőnököt.

A vádak szerint a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott Forrás: AFP/Scott Olson

Egyre többen sürgetik

Michael Brown meggyilkolása óta egyre többen sürgetik az Egyesült Államokban, hogy a rendőrök viseljenek kamerát, mert a felvételek segítségével könnyebben meg lehetne állapítani, hogy az állampolgárok jogosan vádolják-e az egyenruhásokat jogsértéssel.

„Bárhová is megyek, manapság minden embernek van kamerája, a rendőrök pedig hátrányos helyzetben vannak – figyelmeztetett Claire McCaskill, Missouri állam demokrata szenátora. – Bárki felveheti ugyanis egy-egy jelenet végét, míg az elejét nem. Ennek alapján pedig az a benyomás alakulhat ki, hogy a rendőr túlreagálta a dolgokat, holott lehetséges, hogy ez nem igaz.”

Visszaüthet

Néhány rendőrségi vezető és polgárjogi aktivista azonban figyelmeztet, hogy a dolog visszaüthet. Mivel pontosan nem szabályozták a kamerahasználatot, így az végeredményben alááshatja az eredeti célt – vagyis az elszámolhatóságot.