Kik vannak még a dzsihádisták fogságában?

David Haines, 3:2
An image grab taken from a video released by the Islamic State (IS) and identified by private terrorism monitor SITE Intelligence Group on September 2, 2014 purportedly shows footage of a masked militant in a desert landscape threatening to kill British David Cawthorne Haines. The so-called "Islamic State" released a video today showing the masked militant apparently beheading 31-year-old US freelance reporter Steven Sotloff and threatening to kill the British captive. AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / HO === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ===
Vágólapra másolva!
Többtucatnyi újságíró és segélymunkás raboskodik Irakban és Szíriában. Néhányan közülük valószínűleg az Iszlám Állam vagy más fegyveres csoportok túszai, másokat azonban alighanem a szíriai kormányerők tartanak fogságban.
Vágólapra másolva!

Több túsz családtagjai kértek diszkréciót a sajtótól, de vannak olyan foglyok is, akiknek a nevét nyilvánosságra hozták. Közéjük tartozott Steven Sotloff, akinek a kivégzéséről videót hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam. Ő volt a dzsihádisták második újságíró áldozata a szintén amerikai James Foley után.

Austin Tice Szíriában tűnt el

Kettőjükön kívül még egy amerikai újságíróról tudni biztosan, hogy eltűnt Szíriában. A 34 éves Austin Tice-t a családja szerint Damaszkusz közelében ejtették foglyul 2012. augusztus 14-én.

Tice, aki korábban tengerészgyalogosként szolgált, három hónappal korábban érkezett Szíriába, és a barátai szerint gyorsan beleszeretett a szíriai kultúrába és konyhába.

Texasban született és nőtt fel, 2012-ben megkapta a haditudósításokért járó George Polk-díjat.

Elrablásáért egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget, hollétéről semmit sem tudni – írta összeállításában a BBC.

Harci gépeket is zsákmányolt az Iszlám Állam Szíriában Forrás: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai/Uncredited

Ishak Moctart az operatőrével együtt rabolták el

Ishak Moctar mauritániai állampolgár, a Sky News Arabia riportere. Operatőr kollégájával, Szamír Kasszabbal és szíriai sofőrjükkel együtt rabolták el 2013 októberében Aleppo környékén.

A sofőrt később szabadon engedték, Moctarról és a 29 éves, libanoni Kasszabról azonban azóta sem hallott senki.

Az Abu-Dzabi központú Sky Arabia többször kért a nézőktől segítséget, hogy újságírói nyomára bukkanjon. Az ő elrablásukért sem vállalta senki a felelősséget.

A sajtó tiszteletben tartja a család kérését

A brit sajtó – még a bulvárlapok is – tiszteletben tartják a család kérését, és semmit nem hoztak nyilvánosságra arról a honfitársukról, akit a legutóbbi felvételen kivégzéssel fenyegetett meg az Iszlám Állam.

Más forrásokból tudni, hogy David Cawthorne Haines biztonsági szakértőről van szó, aki 2012 februárja és augusztusa között a brüsszeli központú Nonviolent Peaceforce (Erőszakmentes Békeerő) nevű szervezetnek dolgozott Dél-Szudánban.

LinkedIn-profilja szerint 2012 októbere óta a horvátországi Astraea a munkaadója.

Nem tudni, pontosan mikor rabolták el, de valószínűleg valamikor 2013 elején Szíriában veszett nyoma – számolt be a The Wire.

Davis Cawthorne Haines lehet a következő, akit kivégeznek Forrás: AFP/Ho

Eltűnt a vöröskereszt három munkatársa is

A Nemzetközi Vöröskereszt három munkatársát 2013. október 13-án rabolták el Szíriában. Négy másikat is foglyul ejtettek a támadás során, ők azonban másnap kiszabadultak.

A konvojt, amelyben valamennyien utaztak, ismeretlen fegyveresek állították meg Idlib tartományban, Szarakeb város közelében.

A vöröskereszt nem hozta nyilvánosságra az elraboltak nemzetiségét, és azt sem tudni, ki támadta meg a konvojt.

És a többiek

A Guardian augusztus 20-án számolt be arról, hogy újabb négy külföldit ejtettek túszul Aleppo közelében: két olasz nőt, valamint egy dán és egy japán állampolgárt.