Erősebb védelmet kapott Mariupol

Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg az oroszbarát lázadók támadásától tartva megerősítette csütörtökön az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol védelmét. Kijev szerint egy páncélozott járművekből álló, feltehetően orosz katonai konvoj tart a város felé.
Vágólapra másolva!

Egy neve elhallgatását kérő ukrán katona arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget, hogy oroszbarát felkelők nyomulnak páncélosokkal, páncélozott csapatszállítókkal és tüzérségi fegyverekkel a kikötőváros felé. A fegyveres erők egy másik tagja szerint a lázadók hatalmukba kerítettek egy, Mariupoltól hét kilométerre található katonai ellenőrzőpontot. "Támadásra készülnek, de mi itt fogjuk várni őket" - mondta a katona.

Mozognak az oroszok

Az ukrán ENSZ-nagykövet ezzel párhuzamosan közölte, hogy csütörtök reggel egy - négy orosz harckocsiból, három másik páncélozott járműből és mintegy ötven katonából álló - konvoj indult a Donyeck megye déli részén fekvő Novoazovszkból az onnan nem messze lévő Mariupolba. Jurij Szergejev szerint bár a kormányerők feltartóztatták a hadoszlopot, a harcok még jelenleg is zajlanak. A diplomata elmondta, a misszió célja szerinte nagy valószínűséggel Mariupol védelmi képességeinek a felmérése lehet.

Tucatnyi robbanás

Szemtanúk arról számoltak be, hogy tucatnyi robbanást hallottak Mariupol környékén és fekete füstoszlopot láttak felemelkedni a várostól néhány kilométerre keletre. Donyeck megye kormányzó-helyettese Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy a kormányerők megsemmisítették a Moszkva-párti lázadók négy páncélozott harcjárművét.

Harcolni fogunk

Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója ígéretet tett rá, hogy szükség esetén megvédik Mariupolt a felkelőktől, ugyanakkor abbéli reményét is kifejezte, hogy pénteken sikerül tűzszünetet kötni a szembenálló felek között. "Harcolni fogunk, hogy visszaverjük a +donyecki népköztársaságot+, Oroszországot és bárkit, aki idejön. Megvédjük a várost" - jelentette ki a frontra látogató kormányzó.
Petro Porosenko ukrán elnök csütörtök délután annak a reményének adott hangot, hogy tűzszüneti megállapodás születik az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport pénteki minszki ülésén, és hogy a tűzszünet akár már aznap életbe is léphet Kelet-Ukrajnában a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.