Újra a katasztrófa felé halad Afganisztán

Afganisztán Kabul Forrás: Bata József
Kabul
Vágólapra másolva!
Afganisztán politikai stabilitása nagyrészt attól függ, sikerül-e tisztázni az elnökválasztás második fordulója után keletkezett bonyodalmakat. Az Afgán Választási Bizottság szóvivője az Origónak elmondta, hogy a huzavona csak a radikálisok erősödését szolgálja.
Vágólapra másolva!

A két elnökjelölt egyike, Abdulla Abdulla a június 14-én rendezett második forduló eredményhirdetése után csalással vádolta meg vetélytársát, Asraf Gánit. Valóban szembetűnő volt két tényező. Egyrészt az, hogy mint a Független Afgán Választási Bizottság (IEC) is megállapította, a második fordulóban lényegesen többen szavaztak, mint az elsőben.

Ráadásul míg Abdullának az áprilisi első fordulóban nem sok hiányzott az abszolút többség megszerzéséhez, júniusban csak a szavazatok 43,56 százalékát kapta meg, szemben a Gánira voksoló 56,44 százalékkal.

Abdulla ezért volt meggyőződve arról, hogy csalás történt. Jogorvoslatot és a szavazatok nemzetközi felülvizsgálatát követelte, az ENSZ-hez és az EU-hoz fordult segítségért.

Kabul Forrás: Bata József

Mindent újraszámolnak

Másfél hónapja tart a több mint nyolcmillió szavazat újraszámlálása. A lezárt urnákat Kabulba szállították, a fővároson kívül, négy óriási hangárban tárolják. Ide csak az IEC és az ENSZ által kiállított fényképes igazolvánnyal lehet belépni, miután az ember átjutott öt ellenőrzőponton, amelyeket felfegyverzett amerikai katonák, afgán rendőrök és világszervezet nepáli biztonsági őrei vigyáznak.

Minden járművet alaposan átvizsgálnak, tükörrel még az alvázat is ellenőrzik, és robbanóanyag-kereső kutyákat is bevetnek, hogy megakadályozzák a merényleteket. A valóságos erődítmény többszörös, úgynevezett NATO-szögesdróttal van elkerítve.

Tábla figyelmeztet, hogy átvizsgálnak mindent robbanószer után Forrás: A szerző felvétele

Két műszakban dolgoznak a megfigyelők

Az IEC két műszakban dolgozó munkatársaira hárul az első ellenőrző feladat. A nemzetközi megfigyelők jelenlétében tüzetesen átvizsgálják az urnák, illetve a zárak sértetlenségét, majd egyenként a voksokat, választó jegyzékeket.

Fontos megállapítani azt is, egy ember tollától származnak-e a szavazólapokon található „pipák”, illetve „vonalak”. Amennyiben igen, az ENSZ munkatársának kell eldöntenie, érvényes-e a voks.

Minden egyes szavazatot ellenőriznek Forrás: A szerző felvétele

Egymás torkának estek

Ez igen hosszantartó, bonyolult eljárás, amelyet ráadásul tovább lassított, hogy több héten keresztül mindkét elnökjelölt megbízottjai is felügyelték, és közben többször is heves vitába keveredtek egymással és a választási bizottság munkatársaival.

Az is előfordult, hogy egymás torkának estek, székek röpködtek a levegőben. A gumibotokkal és pajzsokkal felfegyverkezett afgán készenléti rendőrség teremtett ilyenkor rendet.

Árt az országnak

Ahmadulla Arcsival, az IEC szóvivője az Origónak elmondta, hogy a hosszú huzavona egyáltalán nem használ az ország biztonságának, politikai és gazdasági stabilitásának, csupán a radikálisok erősödését szolgálja.

Felszólította külföldi politikusokat, hogy folytassanak tárgyalásokat mindkét elnökjelölttel, és igyekezzenek közös erővel megakadályozni, hogy az afgán politikai helyzet katasztrofálissá váljon.

Az ország stabilitása függ a választástól Forrás: a szerző felvételef

A német külügyminiszter Walesből egyenesen Kabulba repült

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a NATO walesi csúcstalálkozójáról egyenesen Kabulba utazott, ahol szombaton tárgyalt Abdulla Abdullával és Asraf Gánival is.

Megköszönte a nemzetközi (de főleg Németországból érkezett) választási megfigyelők munkáját, és sajnálatosnak nevezte, hogy a két elnökjelölt nem egyezett meg egymással a választást követő problémák megoldásában, az egységes nemzeti kormány megalakulását illetően.

Fogadják el az eredményt

A német külügyminiszter szerint erre mihamarabb szüksége lenne Afganisztánnak. Az ország politikai elitjének, szerinte nemcsak ismernie kellene az afgán polgárok kívánságait, kérelmeit, hanem mihamarabb teljesítenie is azt.

Ahhoz, hogy Afganisztán rövid időn belül kilábaljon a politikai és gazdasági válságból, szükség van arra, hogy az elnökjelöltek elfogadják a végleges eredményt, amelyet a jövő héten hirdetnek ki.