Irak és Szíria is támadja az Iszlám Államot

Vágólapra másolva!
Súlyos vereségeket szenvedett az Iszlám Állam: egy iraki légicsapásban életét veszette a mozgalom vezetőjének jobb keze, Szíriában pedig 18 külföldi harcos halt meg.
Vágólapra másolva!

Babaker Zebari iraki tábornok jelentette be, hogy a légierő támadásában életét vesztette az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakra al-Bagdadinak egyik jobb keze. A légitámadást Ninive tartományban hajtották végre, „pontos hírszerzési információk alapján” – mondta a tábornok az AFP francia hírügynökségnek.

Abu Hadzsar al-Szufi halálhírét független források nem erősítették meg, mert a támadást olyan területen követték el, amelyet nem az iraki kormány ellenőriz.

Szíriában is odacsaptak

Egy szíriai emberjogi csoport jelentése szerint Rakka közelében egy légicsapásban életét veszette az Iszlám Állam 18 külföldi harcosa, köztük egy amerikai.

Megbízható források állítása szerint többen közülük a mozgalom magas rangú vezetői voltak.

A szíriai légierő támadást intézett egy iraki határ közelében lévő célpont ellen is, ahol szintén több dzsihádista életét vesztette. Az iszlamisták fogságában lévő 13 fogoly a zűrzavart kihasználva elmenekült – jelentette a Reuters, hangsúlyozva, hogy az információkat nem erősítették meg független forrásból.

Washington aggódik a vegyi fegyverek miatt

Az ENSZ szerint még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a szíriai vegyi fegyverek nyilvántartásának hitelességével kapcsolatban, az Egyesült Államok pedig aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy elhallgatott készletek kerülhetnek az Iszlám Állam birtokába.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös missziója szeptember 30-án befejeződik, addigra a Szíria által bevallott készletek csaknem egészét megsemmisítik.