UNICEF: Minden tizedik lányt ér nemi erőszak

Gyermek erőszak abuse child
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Riasztó számok jöttek ki a gyerekeket ért erőszakról az ENSZ legújabb, példátlanul átfogó jelentésében. 190 országban vizsgálták meg a gyerekek helyzetét. Kiderült, minden tizedik lányt ér nemi erőszak 20 éves kora előtt, és a kiskorúak 60 százalékát pont azok bántalmazzák, akiknek védeniük kellene őket.
Vágólapra másolva!

Húszéves koráig több mint minden tizedik lányt ér szexuális erőszak vagy támadás – derül ki az ENSZ friss jelentéséből. Az UNICEF, az ENSZ gyerekalapja által közzétett Hidden in Plain Sight (Szem előtt, de rejtve – .pdf) című, 190 országra kiterjedő, a fiatalkorúakat érő erőszakot feldolgozó jelentés szerint világszerte 20 éves kora előtt 120 millió lányt ér nemi erőszak.

További sokkoló számok is vannak:

  • 2012-ben 95 ezer gyerek és tinédzser halt erőszakos halált – főleg a latin-amerikai és karibi országokban;
  • a fiúkat is éri szexuális támadás, de kisebb mértékben, mint a lányokat;
  • a nemi erőszak leggyakrabban az áldozatok hibáztatásával jár együtt;
  • a 13–15 éves iskolások közül minden harmadik valamilyen zaklatás áldozata;
  • tízből hat 2–14 éves korú gyereket vernek a gondviselői;
  • minden harmadik 14–19 éves lány, aki együtt élt barátjával vagy férjével, elszenvedett fizikai vagy pszichikai erőszakot;
  • ráadásul minden második lány úgy hiszi, bizonyos körülmények között helyes dolog a feleségek bántalmazása a férjek részéről.
  • Magyarországról is gyűjtöttek adatokat. Ezek szerint Szlovákiával, Görögországgal és az USA-val együtt Magyarországon az átlagosnál több – minden negyedik – kamaszlány keveredik verekedésbe más kamaszlányokkal.
Forrás: ANP/AFP/Roos Koole

„Az erőszak nem ismer korosztályi, földrajzi, vallási, etnikai vagy gazdasági határokat, ráadásul olyan helyeken történik, amelyeknek biztonságot kellene nyújtani a gyerekeknek: otthonaikban, iskoláikban, közösségeikben” – közölte Anthony Lake, az UNICEF igazgatója. „A jelenség egyre inkább megfigyelhető az interneten is,

.”

A jelentés szerint az elszenvedett erőszak „minden tekintetben káros egy gyerek fejlődésére… néha életre szóló következményekkel”. Azt is megállapították, hogy bár az utóbbi időben egyre inkább figyelmet kap a gyerekeket ért erőszak kérdése, a probléma gyakran észrevétlen és dokumentálatlan marad.

Az UNICEF szerint ráadásul sok országban társadalmilag elfogadott vagy legalábbis hallgatólagosan eltűrt a gyerekek bántalmazása, az áldozatok pedig túlságosan félnek beszámolni az őket ért erőszakról.

A BBC azt írta, még soha nem készült ilyen átfogó jelentés erről a kérdéskörről.