Oroszországba hurcoltak egy észt belbiztonsági tisztet

Vágólapra másolva!
Észtország szerint ismeretlen fegyveresek elraboltak és Oroszországba hurcoltak egy észt belbiztonsági tisztet, Moszkva viszont azt állítja, hogy saját területén fogta el az általa kémkedéssel gyanúsított férfit.
Vágólapra másolva!

Az incidens pénteken, mindössze két nappal az után került nyilvánosságra, hogy Barack Obama amerikai elnök látogatást tett Észtországban, hogy biztosítsa a NATO-tag balti államokat arról, hogy a katonai szövetség megvédi őket bárminemű orosz fenyegetéstől.

Az észt belbiztonsági szolgálat (KaPo) szerint a férfi egy határon átívelő bűnügyben vizsgálódott, amikor észt területen, a Pszkov-Riga E77-es országúton lévő luhamaai határátkelő közelében fegyveresek elrabolták.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) viszont azt állítja, hogy a 33 éves férfit a pszkovi területen fogták el, s egy pisztolyt. 5 ezer eurót, továbbá „felderítési rendeltetésű anyagokat” koboztak el tőle. Az észtek tagadják, hogy így lett volna.

Bekérették a nagykövetet

Arnold Sinisalu, az észt belbiztonsági szolgálat igazgatója az ERR közszolgálati műsorszórót arról tájékoztatta, hogy a szóban forgó tiszt Eston Kohver kitüntetett rendőr, a terrorelhárítás és a szélsőséges akciók megelőzésének szakértője.

Az észt külügyminisztérium közölte, hogy a „zavaró” incidenssel kapcsolatban bekérette Oroszország tallinni nagykövetét.