Egy parlamenti képviselőnek „nyomorúságos” évi 26,5 millió?

Vágólapra másolva!
A nagy felháborodás ellenére valószínűleg tíz százalékkal megemelik jövőre a brit parlamenti képviselők bérét, miután a törvényhozáson belül működő, a költségeket ellenőrző testület vezetője a jelenlegi 67 ezer fontos (24,5 millió forintos) éves javadalmazást „nyomorúságosnak” nevezte.
Vágólapra másolva!

Marcial Boo, a Parlamenti Normák Független Testülete (Independent Parliamentary Standards Authority, IPSA) vezetője szerint a brit gazdaság kezd magához térni, a politikusokat azonban alulfizetik.

Tavaly jelentették be, hogy 2015-tól évi 74 ezer fontra (29,2 millió forint) emelik a parlamenti képviselők fizetését. A döntést hatalmas felháborodás fogadta. Mindhárom nagy párt vezetője – David Cameron kormányfő, Ed Miliband, az ellenzék vezére és Nick Clegg, a liberális demokraták első embere – is úgy vélekedett, hogy a lépés elfogadhatatlan olyan időszakban, amikor a közszolgák bérét mindössze egy százalékkal tudják emelni.

Nem versenyképes a javadalmazásuk?

Boo azonban azzal érvel, hogy a képviselők javadalmazása elmarad más szektorokétól, így az a veszély fenyeget, hogy jó képességű politikusok inkább más pályát választanak.

„A parlamenti képviselők munkája fontos – mondta a Sunday Telegraphnak. – Ők képviselnek mindnyájunkat, hozzák a törvényeket, küldik a fiatalokat háborúba. Nem könnyű a munkájuk. Jó képességű emberekre van szükségünk, és tisztességesen meg kell fizetni őket… A mostani javadalmazásuk azonban nyomorúságos” – tette hozzá.

A képviselők leszavazhatnák

A képviselőház leszavazhatná a fizetésemelési javaslatot, de Boo szerint nem lenne helyes, ha maguk döntenének az ügyben. Boo éves fizetése egyébként 120 ezer font (4,7 millió forint), tízezerrel több, mint az elődjéé – jegyezte meg az Independent.

A béremelés nem csupán a politikusok tetszését nem nyerte el: 57 ezren írták alá az azt ellenző petíciót.