70 millió embert is elérhet az ebola

2014.09.11. 11:20

Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét az ebolavírus, további 70 millió embert veszélyeztet a fertőzés.

A kutatók tanulmányukban összehasonlították a korábbi ebolajárványok kitörését a vírus lehetséges terjedésével a denevérek és csimpánzok körében, hogy előrevetítsék, miként terjedhet el a járvány az óriási állatállományon keresztül. Ez az első olyan tanulmány, amelyben a szakemberek megpróbálnak magyarázatot adni arra, hogyan terjedt el a testnedveken és véren keresztül fertőző ebolavírus Nyugat-Afrikában.

2300 áldozat

Az általuk felrajzolt térkép szerint a Közép-afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Ghánában és 12 másik afrikai országban jelenhet meg a fertőzés, amely 2014-ban már majdnem 2300 halálos áldozatot szedett.
A szakemberek feltételezik, hogy számos denevérfaj hordozza a vírust kórtünet nélkül Nyugat- és Közép-Afrika őserdőin keresztül, terjeszti a betegséget más állatokra, amelyeket viszont egyes közösségekben leölnek és elfogyasztanak. Az oxfordi tanulmány szerint Elefántcsontparton, Gabonban, Angolában, Tanzániában, Togóban, Etiópiában, Mozambikban, Burundiban, Egyenlítői-Guineában, Madagaszkáron, és Malawiban is felütheti fejét a vírus.

Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Nem lesz ennyi fertőzött

"Térképünk felvázolja az ebolavírus valószínű bacilusgazdáit az állatállományban, és jóval több van belőlük, mint korábban feltételeztük" – idézte Nick Goldingot, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének kutatóját a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a térségekben a fertőzés az emberek körében is terjedni fog, csupán arról van szó, hogy az összes környezeti és epidemiológiai feltétel adott egy járvány kitöréséhez ezekben az országokban – magyarázta a szakember.

Bill Gates pénzt ad a kutatáshoz
Fennállásának eddigi legnagyobb összegű humanitárius célokat szolgáló felajánlásával, 50 millió dollárral támogatja a nyugat-afrikai ebolajárvány elleni harcot a Bill & Melinda Gates Alapítvány.

4300 beteg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben a nyugat-afrikai Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus 4293 embert betegített meg. A WHO azonban úgy véli, hogy a halottak tényleges száma még ennél is magasabb lehet.

A kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország, Libéria védelmi minisztere kedden arra figyelmeztetett, hogy az ebolajárvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti. Brownie Samukai az ENSZ BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül".
Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed.

A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.