Áradásokkal fenyeget a felhőszakadás

Vágólapra másolva!
A legmagasabb szintű riasztást adta ki a japán meteorológiai szolgálat csütörtökön az északi Hokkaidó sziget egy részére a térséget sújtó felhőszakadás miatt, amely áradásokkal és földcsuszamlásokkal fenyeget.
Vágólapra másolva!

A sziget nyugati részén lévő Isikari és Szoracsi alprefektúrákra vonatkozó különleges riasztás részeként legalább 700 ezer ember evakuálását rendelték el, ami részben Hokkaidó prefektúra székhelyét, Szapporót is érinti - jelentette a Jiji sajtóügynökség.

Példátlan veszélyek

"A különleges riasztást a példátlan veszélyekkel fenyegető esőzések miatt rendeltük el, ez egy rendkívüli helyzet, és nem lenne meglepő, ha jelentős katasztrófával végződne" - hangsúlyozta helyi idő szerint csütörtök kora reggel tartott sajtótájékoztatóján a japán meteorológiai szolgálat (JMA) egyik vezetője.
Egyúttal arra intette az érintett körzetek lakosságát, hogy húzódjanak biztos menedékbe, és veszély esetén maradjanak házaik legfelső szintjén.

A Hokkaidóra lecsapó heves esőzés miatt a hatóságok leállították több főút közlekedését, szünetel a vasúti összeköttetés Szapporó és az új csitoszei repülőtér között, emellett áramkimaradásokat is jelentettek a térségből.

2011-ben szökőár pusztított

Nagy mennyiségű csapadék várható a sziget keleti és északkeleti részén is, amely hatalmas károkat szenvedett három és fél éve, a 2011. márciusi földrengést követő szökőár idején is. Kevesebb mint egy hónapja Japán fő szigetén, Honsún több mint hetven japán életét követelte egy Hirosima északi részén bekövetkezett földcsuszamlás.

A Honsún lévő Mijagi prefektúrából az NHK japán televízió azt jelentette, hogy csütörtökre virradó éjjel óránként 120 milliméternyi csapadék esett. Tokióra pedig óránként 100 milliméternyi eső zúdult.