Németh Miklóshoz nem jutott el a távirat

Közép-Európa 1989 – Németh Miklós Kohlnál
Wolfgang Schüssel, Helmut Kohl és Németh Miklós
Vágólapra másolva!
Helmut Kohl volt német kancellár otthonában fogadta Németh Miklós volt magyar miniszterelnököt és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt abból az alkalomból, hogy a Németh Miklós vezette kormány huszonöt ével ezelőtt nyitotta meg a Magyarországon tartózkodó NDK-s menekültek előtt a magyar–osztrák határt – írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint Németh Miklós és Wolfgang Schüssel - aki 1989-ben az osztrák kormány gazdasági minisztere volt - szerdán látogatta meg a volt német kancellárt ludwigshafeni otthonában. Helmut Kohl - "a német egység kancellárja" - a huszonöt évvel ezelőtti eseményeket felidézve méltatta "a magyarok, elsősorban Németh Miklós rendkívüli állhatatosságát és bátorságát" - írta a Bild. A beszámoló szerint Németh Miklós a volt német kancellár szavaihoz hozzáfűzte, hogy a határnyitást "az ön előrelátása és fiatal politikusként az én szinte vakmerő bátorságom tette lehetővé".

Németh Miklós Forrás: MTI/Soós Lajos

A Bild szerint Németh Miklós könnyek között adta át Helmuth Kohlnak válaszlevelét a volt kancellár 1989. szeptember 12-i táviratára, amelyben Kohl valamennyi német nevében köszöntet mondott a határnyitásért. A volt magyar kormányfő a levélben azt is megírta, hogy a válasz azért késett 25 évet, mert csak Helmut Kohl emlékirataiból értesült a táviratról.

A három egykori kormányfő az ukrajnai válságról is tanácskozott. Egyetértettek abban, hogy tárgyalásokkal kell megoldást találni, és a konfliktusban érintett feleknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a kölcsönös érzékenységekre – áll a beszámolóban.