Németország és Nagy-Britannia nem bombázza az Iszlám Államot

Vágólapra másolva!
Az ENSZ előzetes jóváhagyása nélkül a nemzetközi jog „durva megsértésének” és agressziónak minősülne az Iszlám Állam elleni amerikai beavatkozás Szíriában, figyelmeztetett Moszkva. Damaszkusz és Irán egyetért ezzel.
Vágólapra másolva!

Németország és Nagy-Britannia nem vesz részt az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapásokban – jelentette be a két ország külügyminisztere csütörtöki berlini megbeszélésük után.

Frank-Walter Steinmeier német és Philip Hammond brit külügyminiszter közös sajtótájékoztatójukon egyaránt az hangsúlyozták, hogy országuk támogatja az Iszlám Állam visszaszorítását célzó nemzetközi erőfeszítéseket, de nem csatlakoznak az Egyesült Államok által a terroristák ellen tervezett légi hadjárathoz.

Moszkva agresszióról beszél

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy „az amerikai elnök a törvényes (szíriai) kormányzat beleegyezése nélkül jelentette be az Iszlám Állam hadállásait célzó légicsapások lehetőségét. Ez a lépés az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata nélkül a nemzetközi jog durva megsértése.”

Szíria is megerősítette, hogy bármiféle katonai beavatkozás a területén agressziónak minősül, amennyiben Damaszkusz előzetes engedélye nélkül történik.

Üzenet Obamának

Ali Hajdar nemzeti megbékélésért felelős miniszter a szavait Barack Obama amerikai elnöknek címezte, aki egy nappal korábban bejelentette: elrendelte az Iszlám Állam elleni légicsapások kiterjesztését Szíria területére.

A miniszter leszögezte: a szervezet elleni harcban elengedhetetlen a Szíriával való együttműködés.

A damaszkuszi rezsim legfőbb támogatójának számító Irán is bírálta Washington szerdán bejelentett intézkedéseit. A teheráni külügyminisztérium közölte, hogy „komoly aggályok” merülnek fel a szélsőségesek legyőzésére irányuló, Egyesült Államok vezette koalícióval kapcsolatosan.