Nem mennek a frontra Hende Csabáék

Hende Csaba; Navracsics Tibor
Budapest, 2014. március 31. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter (k), Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Hende Csaba honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított Ludovika-főépületének avatásán 2014. március 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Bejárta a magyar híroldalakat az az értesülés, hogy külügy- és a honvédelmi miniszter Irakba látogat. Csakhogy egyikük sem megy, legalábbis az érintett minisztériumok szerint. Konzulátust viszont nyitunk Iraki Kurdisztánban.
Vágólapra másolva!

Iraki Kurdisztánba utazik Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter. A hírt egy helyi portál, a Bas News hozta nyilvánosságra, ám a kurd illetékeseknek a cikkben idézett közleményéből csak annyit derült ki, hogy a látogatásra „a közeljövőben” kerül sor. Az Origónak viszont Nagy Anna külügyi szóvivő cáfolta, hogy Navracsics Tibor programjában észak-iraki utazás szerepelne, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya pedig kérdésünkre azt közölte: „Hende Csaba utazása a térségbe jelenleg nem tervezett”.

Mindkét miniszter itthon marad Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárca szűkszavú közleményében egy korábbi tájékoztatásra hivatkozott, amely szerint „a NATO és az Európai Unió tagállamai segítséget kívánnak nyújtani Irak kormányának, valamint a Kurd Autonóm Régiónak. Magyarország, mint a NATO és az EU tagja, hadfelszerelési anyagokat ad át térítésmentesen az iraki biztonsági erőknek a terroristák elleni harchoz. A Magyar Honvédség gondoskodott a hadfelszerelési anyagok összeállításáról és jelenleg szervezi azok elszállítását”.

Az Iraknak nyújtandó katonai segítségről a kormány még augusztus végén döntött. Ezt szentesíti a 1470/2014-es kormányhatározat, amelyet itt elolvashat. Ebből az is kiderül, hogy pontosan miből és mennyi juttatunk – ingyen – a közel-keleti országnak. A HM szerint „a felajánlott lőszerek valós támogatást jelentenek, a Magyar Honvédség harckészültségét pedig nem befolyásolják”.

Magyar lőszerből is jócskán jut a pesmergáknak Forrás: MTI/EPA/Jm Lopez

A kurd hírforrás másik értesülése szerint Magyarország konzulátust nyit a tartomány fővárosában, Erbilben. Nagy Anna tájékoztatása szerint Vezekényi Csaba kinevezett főkonzul már a helyszínen készíti elő a képviselet megnyitását – az azonban egyelőre rejtély, hogy ki és mikor vágja át a szalagot.