Megszöktek egy drogelvonó rabjai Vietnamban

Vágólapra másolva!
Négyszázan ledöntötték a kaput, majd szétszaladtak, sokan egy szál gatyában.
Vágólapra másolva!

Legalább 400 drogfüggő szökött meg egy drogelvonó intézetből Vietnamban. Az ország északi részén működő, Gia Minh nevű rehabilitációs intézetbe kötelező jelleggel zárják be a függőket. A bentlakók ledöntötték a kaput, és úgy menekültek el.

Harmincan később visszatértek, de a többiek szétszéledtek, a hatóságok keresik őket. Az egyik helyi lap szerint menekülés közben több épületet is megrongáltak, amint a közeli város, Hai Phong felé tartottak. Sokukon csak egy rövidnadrág volt.

Tömeges szökési kísérletek

Egy helyi illetékes szerint a csoport a jobb körülmények miatti tiltakozásképpen lépett akcióba. Az AFP szerint az intézetben az eddigi kétéves kényszerkezelést háromévesre bővítették, miközben csökkentették az élelemre szánt költségeket, ezek az intézkedések váltották ki a panaszokat.

2005-ben már volt hasonló esemény ebben az intézetben, de 2010-ben és 2012-ben is voltak tömeges szökési kísérletek a város környékén található más hasonló intézményekből is.

A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet már többször kritizálta Vietnamot ezek miatt a drogelvonók miatt, amelyek „nem sokban különböznek egy kényszermunkatábortól”. A jogvédők szerint megfelelő hatósági eljárások nélkül éveken át tartanak fogva embereket, akiket kevés pénzért vagy ingyen dolgoztatnak, ráadásul fizikai bántalmazásoktól, rossz bánásmódtól is szenvednek – jelentette a BBC.