Tíz év börtön fenyegeti az Iszlám Állam német harcosát

Vágólapra másolva!
Egy húszéves német fiatalembert állítanak bíróság elé azzal a váddal, hogy az Iszlám Állam soraiban harcolt Szíriában.
Vágólapra másolva!

Kreshnik Berisha fegyveres kiképzést kapott, és hónapokon keresztül harcolt is a dzsihádisták soraiban tavaly, állítják az ügyészek. Tavaly decemberben tartóztatták le a frankfurti repülőtéren, amikor éppen haza tartott.

Ez lesz az első bírósági tárgyalás Németországban az Iszlám Állam feltételezett harcosa ellen – emlékeztetett jelentésében a BBC. A szervezet soraiban becslések szerint csak Németországból négyszáz iszlamista harcol.

Tíz évet kaphat

Németország pénteken jelentette be, hogy jogi felelősségre vonás fenyeget mindenkit, aki az Iszlám Állam számára tagokat toboroz vagy terjeszti a szervezet ideológiáját.

Berisha Bad Homburgban született koszovói családban, és a Frankfurthoz közeli városban áll bíróság elé. Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor tíz éves börtönbüntetést kaphat.

Magyar állampolgár nem vesz részt a harcokban

A magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek egybehangzó állásfoglalása szerint szíriai, illetve iraki területen jelenleg nem harcolnak magyar állampolgárok – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, az Országgyűlés Külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának hétfő reggel tartott együttes, zárt ülése után újságíróknak. Az ülésen az Iszlám Állam jelentette biztonsági kockázatokról volt szó. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a probléma súlyát érzékeltetve úgy fogalmazott: a legjelentősebb nemzetközi kihívásról van szó az ukrán válság mellett.