Törvénnyel fékeznék az Iszlám Állam tagtoborzását

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorszervezet rémtetteinek, valamint ausztriai toborzási kísérleteinek visszaszorítását célzó törvénycsomag-tervezetet ismertettek a sajtóval hétfőn az Osztrák Néppárt miniszterei.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Néppárt politikusai betiltanák az IÁ jelképeit, szigorítanák a felbujtásra vonatkozó büntetéseket, valamint megvonnák az állampolgárságot mindazoktól, akik részt vesznek a szélsőségesek által vívott fegyveres harcokban.

A vallás nevében alkalmazott terror ellen

A törvénytervezetet bemutató Reinhold Mitterlehrer alkancellár, Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter és Wolfgang Brandstetter, az igazságügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy az intézkedések nem az iszlám, hanem a vallás nevében alkalmazott terror ellen irányulnak. Mikl-Leitner leszögezte, hogy az iszlámnak semmi köze a dzsihadizmushoz, Mitterlehner pedig hozzátette, milyen nagyra értékeli Ausztriában a különféle kultúrák és közösségek együttélését.

Mindenesetre a miniszterek nem kezdeményezték a szélsőséges szunnita szervezet betiltását, amelyet hétfőn is követelt a legnagyobb ellenzéki platform, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Brandstetter ezt azzal magyarázta, hogy mivel az IS terrorista szerveződésként viselkedik, tevékenységét a már meglévő törvények de facto elítélik, nincs szükség kifejezett betiltására.

Felbujtásra vonatkozó törvény

Az ÖVP a felbujtásra vonatkozó törvénycikket a következőképpen szigorítaná: jelenleg felbujtás elleni intézkedéseket akkor lehet megtenni, ha az "széles nyilvánosság", vagyis legalább 150 ember előtt történik, ezt azonban az osztrák képviselők szeretnék tíz emberre csökkenteni.

A szélsőséges szunnita terrorszervezet június elején villámhadjáratban jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, és azóta is folyamatosan terjeszkedik. Az általa ellenőrzött területeken később "kalifátust" kiáltott ki, és bevezette a saría, az iszlám jog rendkívül szigorú alkalmazását. Az IÁ kegyetlenül bánik foglyaival, valamint minden etnikai vagy vallási csoporttal, amelyet ellenségének tart. A hét végén arról számolt be a szervezet, hogy lefejezte egy brit foglyát megtorlásként azért, mert Nagy-Britannia csatlakozott a szélsőséges iszlamista erő elleni harchoz.