Minden kilencedik ember éhezik a világon

Dagahaley refugee Dadaab complex  Somali Szomália menekült
A woman carrying her child and some belongings on her back arrives at dawn to a registration centre on August 2, 2011 at Dagahaley refugee site within the Dadaab complex where other Somali refugees are waiting to be registered to receive aid after having been displaced from their home in southern Somalia by a famine that is ravaging the horn of Africa region. An estimated 3.7 million people in Somalia -- around a third of the population -- are on the brink of starvation and aid agencies are stretched in trying to cope with a daily influx of Somali's escaping not only drought but the al-Shabab extremists who have turned taken advantage of the famine to forcefully arrest and recruit men trying to escape the famine.. AFP PHOTO/Tony KARUMBA
Vágólapra másolva!
A világon minden kilencedik ember nem jut elég élelemhez annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen, több mint 100 millió fővel csökkent az éhezők száma – derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer-biztonságról szóló, minden évben elkészített felmérés tavaly még arról számolt be, hogy minden nyolcadik ember szenved az éhezéstől, így egy év alatt is érzékelhető a javulás, de még mindig 805 millió olyan ember él a Földön, akiknek nem jut elegendő élelem. Ez elsősorban az Ázsiában és Afrika szubszaharai területein élőket sújtja.

Az adatok szerint ott tapasztalható jelentős javulás az élelmezésben, ahol már érzékelhető a gazdasági fejlődés és a szociális biztonság megteremtése. Példaként említi a jelentés Ázsia keleti és dél-keleti részeit és Dél-Amerika déli országait.

Afrikában a katonai konfliktusok is gyakran vezetnek éhínséghez Forrás: AFP/Tony Karumba

Eddig 63 fejlődő ország teljesítette a tervet

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) korábban azt tűzte ki célul, hogy 2015-re felére csökkenjen az alultápláltak száma. Ezt eddig már 63 fejlődő ország teljesítette és várhatóan további hat állam valósítja meg jövőre.

„Megpróbáljuk megnyerni a háborút az éhezéssel szemben. Ösztönöznünk kell az országokat, hogy haladjanak előre, ha szükséges a nemzetközi közösség segítségével” – hangsúlyozta José Graciano da Silva, a FAO főigazgatója a jelentésről tartott sajtótájékoztatón.

Mi kell az éhezés felszámolásához?

A mezőgazdasági termelés fokozása, valamint a szolgáltatásokhoz, megfelelő technológiákhoz és a szükséges felvevőpiacokhoz való hozzájutás biztosítása mind kell ahhoz, hogy az éhínséget felszámolják a világon.

Az ENSZ tavaly egységes definíciót alkotott az alultápláltság meghatározására: azokat az embereket tekintik éhezőnek, akik nem jutnak hozzá az aktív, egészséges életvitelhez szükséges elegendő élelmiszerhez.