Obama szerint az ebola globális fenyegetés

2014.09.16. 23:35

Globális fellépést sürgetett a világméretű fenyegetést jelentő ebolajárvány ellen Barack Obama amerikai elnök Atlantában.

 

Az elnök, aki a helyi járványügyi megelőzési központban (CDC) tett látogatást, az előzetes tájékoztatásnak megfelelően bejelentette, hogy 3000 katonát vezényel Nyugat-Afrikába, akik egészségügyi létesítményeket fognak építeni és járványügyi szakembereket fognak kiképezni. Mint mondta, ez a legnagyobb nemzetközi segítségnyújtás a CDC történetében. Barack Obama szerint az egész világ azt várja az Egyesült Államoktól, hogy felvegye a küzdelmet a halálos kór terjedésével szemben

Az ebola eddig csaknem 2500 emberéletet követelt Afrikában, és a járvány meglehetősen gyorsan terjed.

Elkeseredett küzdelem a vírussal.Forrás: AFP/Dominique Faget

Obama szerint a példátlan méretű járvány veszélyt jelent a globális biztonságra, ugyanakkor annak valószínűsége, hogy az az Egyesült Államokat is elérje, rendkívül alacsony. Az elnök az alábbi intézkedéseket jelentette be:

  • 17, egyenként 100 fő befogadására alkalmas átmeneti kórház létesítése Libériában
  • Hetente 500 egészségügyi dolgozó kiképzése a problémás régiókban
  • Légi folyosó létesítése a fertőzött területek gyorsabb elérésére
  • Több százezer otthoni egészségügyi felszerelés biztosítása az érintett családok számára

Barack Obama ismertette a jelenlegi afrikai közegészségügyi állapotokat. Azt mondta, a helyzet minden korábbinál súlyosabb, és a túlterhelt egészségügyi intézmények képtelenek ellátni a betegeket. "Emberek tömegei az utcán haldokolnak" - tette hozzá.