Halálra rémült Obamától az Iszlám Állam

Iszlám Állam
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 17: New York City police officers stand guard in Times Square on September 17, 2014 in New York City. A blog affiliated with the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) mentioned Times Square as a target for bombing. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam elszigetelődött, és fél az amerikai megtorlástól – állítják szakértők, akik a véleményüket a szervezet legújabb videójának elemzésére alapozzák. Ebben ugyanis teljesen megváltozott a hangnem, nem fenyegeti kivégzéssel maszkos dzsihádista John Cantlie újságírót. Ugyanez történt annak idején Oszama bin Ladennel is.
Vágólapra másolva!

A korábbi három videó a két amerikai újságíró és a brit segélymunkás kivégzésével végződött, a legújabb felvételen azonban, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra, John Cantlie brit újságíró egy asztal mögött ülve, kimért hangon közli az Iszlám Állam üzenetét.

A felvételek közötti különbségek pedig sokatmondóak a szakértők számára.

John Cantlie mögött nem állt maszkos hóhér Forrás: AFP/Ho

Más reakcióra számíthattak

A három túsz kivégzése brutális tett volt, meggyőzte a nyugati közvéleményt, hogy az Iszlám Állam barbárok gyülekezete, akiket el kell pusztítani. Ehhez képest a szervezet most éppen ellenkező hatást akar elérni – vélekedett Peter Neumann professzor, a londoni King’s College radikalizációval és politikai erőszakkal foglalkozó központjának igazgatója.

Szerinte a dzsihádisták az új felvétellel azt üzenik: értelmes emberek vagyunk, ha a nyugati kormányok tárgyalnának velünk, akkor egészen könnyedén megoldhatnánk minden vitát.

A héten megerősítették a készültséget a New York-i Times Square-en terrorista fenyegetés miatt Forrás: AFP/Andrew Burton

Nem fog bejönni

Neumann az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, a megváltozott taktika nem fogja eltántorítani céljától a nyugatiakat, miután Barack Obama amerikai elnök megesküdött, hogy elpusztítja az Iszlám Államot, és az Egyesült Államok összekovácsolta a dzsihádisták elleni szövetséget.

Ráadásul a dzsihádisták eddig szabályosan kérkedtek a brutalitásukkal, a nyilvános kivégzésekről, megkövezésekről, korbácsolásokról rendszeresen tettek fel videókat és fotókat az internetre. Így nehéz lenne megváltoztatni a külföldi közvéleményben önmagukról kialakított képet, amely szerint ezek az emberek egyszerűen nem normálisak.

A síita milíciák is kiveszik a részüket az Iszlám Állam elleni harcból Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A brit taxis sorsán múlik minden

A professzor szerint a kulcsfontosságú, mi történik ezek után Alan Henning brit taxisofőrrel, akit a legutóbbi kivégzésről készült felvételen fenyegettek halállal. „Eddig 10-14 naponta végeztek ki egy-egy túszt. Ha Henninget egy héten belül nem ölik meg, akkor azt hiszem, szinte biztosak lehetünk abban, hogy gondolkodóba ejtették őket a történtek” – vélekedett.

Ez történt Oszama bin Ladennel is

Rita Katz, a szélsőségesek internetes aktivitását figyelő SITE Intelligence Group igazgatója meg van győződve arról, hogy az Iszlám Államot halálra rémítette az amerikai beavatkozás Irakban – és ennek egyértelmű bizonyítéka a legújabb videó.

Ugyanez történt Oszama bin Ladennel is – emlékezetett. A 2007 előtt készített felvételeken Bin Laden gyakran egyenruhában, fegyverrel a kezében fenyegette véres bosszúval a Nyugatot.

Később azonban, miután a szövetségesek már saját terepén támadták az al-Kaidát, fegyver nélkül, civil ruhában jelent meg, és nyájas hangot ütött meg.

A kormányerőknek és a szunnita milíciáknak sikerült több várost is visszafoglalniuk a dzsihádistáktól Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye