Kevesebbet fog európai szövetségesei után kémkedni a CIA

Vágólapra másolva!
A németországi botrányok nyomán, melyeket annak kiderülése indított el, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Angela Merkel német kancellár ellen kémkedett, a Központ Hírszerző Ügynökség korlátozta a baráti nyugat-európai kormányok elleni felderítő tevékenységet - közölte pénteken kormányzati forrásokra és volt hivatalos személyekre hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kémkedést a legtöbb vonatkozásban mintegy két hónapja szüneteltetik, miután július elején a német hírszerzésénél őrizetbe vettek egy, a CIA-nak kémkedő ügynököt, a német védelmi minisztérium egyik munkatársának lakásán házkutatást tartottak és kiutasították Németországból a CIA állomásfőnökét. A CIA vezetése attól tartott, hogy az incidensek nyomán az európai biztonsági szolgálatok komolyabban szemmel tartják majd az ügynökség embereit, ezért a kémkedés felfüggesztése mellett döntöttek. Az amerikai követségeken szolgáló CIA-tisztek felfedték magukat a fogadó országok szolgálatai előtt.

Oroszokra figyelnek Franciországban

A hírszerző szervezetnek a Nyugat-Európa, Kanada és Törökország területén aktív európai osztálya által kihirdetett tilalom értelmében az ügynököknek tilos "egyoldalú műveletekbe" kezdeniük, egyebek között nem találkozhatnak a szövetséges kormányok általuk beszervezett munkatársaival. A CIA munkatársai ugyanakkor továbbra is találkozhatnak a fogadó országok hírszerzésének embereivel, folytathatnak velük közös műveleteket, sőt, a fogadó ország kormányának beleegyezésével önálló tevékenységet is végezhetnek. Így például orosz állampolgárokat figyelnek meg Franciaországban.

Törökországra nagyon odafigyelnek

Noha az európai országokat az amerikai hírszerzők biztonságosnak tekintik arra, hogy a közel-keleti és más kényes térségből való forrásaikkal találkozzanak, ezen megbeszélések helyszínét most máshová helyezték át. A Törökországban folytatott amerikai hírszerzési tevékenység ugyanakkor - a nyugat-európaival ellentétben - továbbra is prioritást élvez, egyebek között azért, mert a szövetséges muszlim ország kapcsolatokat ápol Iránnal, s egyúttal Szíriával és Irakkal is határos.

Kockázatokra figyelmeztetetnek

James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója - 16 amerikai hírszerző szolgálat működésének koordinátora - csütörtökön egy nyilvános rendezvényen, anélkül, hogy konkrétumokra is kitért volna, bejelentette: Amerika "nagyobb kockázatot vállal" azzal, hogy beszűntette a kémkedést "bizonyos célpontok" ellen. Egy volt CIA-hivatalnok szerint különböző kudarcok nyomán történtek már leállások a kémszervezetnél, de azok még sohasem voltak "ilyen hosszúak és ilyen mélyek".