Nemzetközi koalíció az Iszlám Állam ellen

Vágólapra másolva!
Az új iraki kormánynak nyújtott támogatás növelésére szólított fel az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni harcban az ENSZ Biztonsági Tanácsa a pénteken megtartott, miniszteri szintű ülésén, amelyen John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője elnökölt.
Vágólapra másolva!

A világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai szervének mind a 15 tagja által elfogadott, úgynevezett elnöki nyilatkozat a BT mélységes felháborodásának adott hangot az IÁ számlájára írható gyilkosságok, emberrablások, valamint kínzás és nemi erőszak miatt. A dokumentum szerint ezek a cselekmények kimeríthetik a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

Kerry az ülésen kijelentette, hogy a szélsőséges szervezet felszámolásához olyan nemzetközi koalícióra lesz szükség, amely "nem csak vagy nem is elsősorban katonai jellegű", és amelyben csaknem minden ország, köztük Irán is szerepet játszhat.

Támogatást kért Irak

Irak új külügyminisztere, Ibráhim al-Dzsaafari katonai, gazdasági és pénzügyi támogatást kért hazájának az Irak és Szíria nagy területeit elfoglaló terrorszervezet elleni harcban. Hangsúlyozta, hogy az IÁ jelentette fenyegetést nemcsak Irakból, de minden más országból is el kell távolítani.

Az ülést néhány órával azt követően tartották meg, hogy francia harci gépek Irakban csapást mértek az IÁ célpontjaira. Ezzel Párizs - az iraki és a kurd erőket leszámítva - elsőként csatlakozott Washingtonhoz a terrorszervezet elleni katonai fellépésben. Egy nappal korábban az amerikai törvényhozás jóváhagyta a mérsékelt szíriai felkelők egységeinek felfegyverzését és kiképzését.