Ebolamisziót hoz létre az ENSZ

Health worker burn used protection gear at the NGO Medecins Sans Frontieres (Doctors Without Borders) center in Conakry on September 13, 2014. For nearly four decades, mention of the Ebola virus has evoked death and terror, yet a simple factor -- money
Health worker burn used protection gear at the NGO Medecins Sans Frontieres (Doctors Without Borders) center in Conakry on September 13, 2014. For nearly four decades, mention of the Ebola virus has evoked death and terror, yet a simple factor -- money -- has stood in the way of erasing the curse, experts say. Despite its evil reputation, Ebola breaks out only rarely in brief if murderous spurts in impoverished African countries. AFP PHOTO / CELLOU BINANI
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az ENSZ közgyűlése azt a határozatot, amely a nyugat-afrikai ebolajárvány megállítására és újabbak megakadályozására irányoz elő intézkedéseket. A testület egyúttal sürgette a világszervezet valamennyi tagországát és ügynökségeit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassák a tervben foglaltakat.
Vágólapra másolva!

A határozatot Ban Ki Mun főtitkár terjesztette elő. Főbb elemei közé tartozik egy saját ebolamisszió (UNMEER) létrehozása, amelynek az lesz a feladata, hogy „gyorsan és tömegesen mozgasson meg embereket, eszközöket és anyagi forrásokat”.

A misszió fő célkitűzése a járvány megállítása, jövőbeni megismétlődésének megelőzése, a betegek kezelése, valamint a legfontosabb szolgáltatások biztosítása.

Ban becslése szerint a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség a vírus elleni fellépéshez.

Biztonsági okoból elégetik a hasznát védőruhákat Forrás: AFP/Cellou Binani

Konferencia is lesz

Az ENSZ a jövő héten New Yorkban magas szintű konferenciát rendez az ebola elleni fellépéssel kapcsolatban, és hírügynökségi értesülések szerint ezen Barack Obama amerikai elnök is jelen lesz.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A WHO információi szerint a betegség idén már 2630 emberéletet követelt, a betegek száma megközelíti az 5400-at. Gyógyszer egyelőre nincsen, csak tüneti kezelés lehetséges. A halálozási arány nagyon magas.