Felbuzdultak az amerikaiak a skót példán

vége az amerikai álomnak, amerikai zászló a sárban a louisianai Merauxban a Kathrina hurrikán után
Vágólapra másolva!
Minden negyedik amerikai támogatná az Egyesült Államoktól való elszakadás ötletét – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Reuters és az Ipsos augusztus 23. és szeptember 16. között készített felmérésének eredménye szerint az amerikaiak 23,9 százaléka támogatná, hogy az állam, amelynek a lakosai, kilépjen az unióból, míg a megkérdezett 8952 embernek az 53,3 százaléka ellenezné ezt a lépést.

Az elszakadás vágya független a megkérdezettek vallási meggyőződésétől és pártpreferenciájától, bár a republikánusok és az elsősorban mezőgazdasági termelésből élő nyugati államok lakosai valamivel nagyobb arányban támogatják az ötletet, mint a demokraták és az északnyugatiak.

Amerikai zászló a sárban a lKathrina hurrikán után. Vége az álomnak? Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Sok mindenből van elegük

Az elszakadni vágyók elégedetlenek azzal, ahogy Barack Obama kezeli az ügyeket, kezdve az egészségügyi reformtól az Iszlám Állam elleni fellépésig, és sokakat dühít Washington teszetoszasága is. „Mindegy, melyik párt van hatalmon, nem csinálnak semmit” – mondta például egy 61 éves rokkantnyugdíjas, aki szerint jobb lenne, ha Dél-Karolina maga intézhetné az ügyeit.

Texasban népszavazást tartanának

A republikánusok között 29,7 százalékos az elszakadást támogatók aránya, a demokraták körében 21. Ami a regionális megosztást illeti, az ötlet nem nagyon népszerű Új-Angliában, ahol a megkérdezetteknek mindössze a 17,4 százaléka szeretné, ha az állam kiválna az unióból.

Leginkább a délnyugatiak függetlenednének, ahol a megkérdezettek 34,1 százaléka támogatná ezt. Ebbe a térségbe tartozik Texas is, ahol egy aktivista csoport felszólította az állami törvényhozást, hogy bocsássa népszavazásra a kérdést.