Egy nap alatt 70 ezer szíriai kurd menekült Törökországba

Iszlám Állam
Dohuk, 2014. augusztus 13. Az iraki síita sabak kisebbséghez tartozó asszonyok egyike fekszik a földön az észak-iraki Dohuk város menekülttáborában 2014. augusztus 15-én. Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei június óta jelentős területeket foglaltak el Irak nyugati és északi részén. Irakiak százezrei menekültek el otthonaikból, miután a szélsőséges szervezet halállal fenyegeti más vallások követőit. (MTI/EPA/Mohammed Dzsalil)
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt hozzávetőleg 70 ezer kurd menekült Szíria északkeleti részéből Törökországba az Iszlám Állam elől – közölte vasárnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A számuk azonban akár több százezerre is nőhet.
Vágólapra másolva!

Az ankarai kormány szombaton még 45 ezer menekültről számolt be. A menekültek vasárnap is özönlöttek a határ irányába Ain-al-Arab - kurd nyelven Kobani - kurd városból és környékéről.

A török biztonsági erők könnygázt és vízágyút vetettek be egy határ menti törökországi faluban több tucatnyi kurd ellen, és egy időre le is zárták a határt. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint a kurdok kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, amiért megakadályozták, hogy megközelítsék az átkelőt.

A kurdoknál már a nők is fegyvert fogtak Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Fegyverbe szólítanak

Az NTV kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy a fegyveres erők kurdok egy olyan csoportja ellen lépett fel, amely állítása szerint segélyt akart vinni az ostrom alá került szíriai kurdoknak a határ túloldalára.

Közben törökországi harcosok újra fegyverbe szólítottak Kobani és környéke védelmére.

Teljes az ostrom

A török hatóságok pénteken megnyitották a határ egy részét a kurd menekültek előtt, akik attól tartottak, hogy az iszlamisták lerohanják Kobanit. A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a település környékét vasárnapra teljesen ostrom alá vették az Iszlám Állam harcosai.

Egy helyi kurd parancsnok pedig azt közölte, hogy az Iszlám Állam már 15 kilométerre megközelítette a várost. A helyi lakosok szerint a szélsőséges szunnita harcosok lefejeztek embereket, ahogy faluról falura nyomultak előre - számolt be egy törökországi kurd politikus, aki szombaton Kobaniban járt.

Az Iszlám Állam elől már százezrek menekültek el Forrás: MTI/EPA/Mohammed Dzsalil

Stratégiai fontosságú

A város stratégiailag fontos helyen, a török határnál fekszik. A Szíriában három és fél éve tartó polgárháború eddig jórészt megkímélte a települést, ahol hozzávetőleg 200 ezer szíriai lelt menedékre.

Kobani körzete Szíria kurdok lakta harmadik legnépesebb vidéke. Az ott zajló harcokban kedd óta 39 dzsihadista és 27 kurd vesztette életét. Az OSDH szerint az elesett szélsőségesek nagy része nem szíriai volt, hanem Csecsenföldről és az Öböl menti országokból csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Az Iszlám Állam legalább 11 civilt gyilkolt meg szombaton, köztük két fiút - közölte az OSDH. A terroristák több mint 60 falut vettek be Kobani környékén kedd óta.