Együtt tüntet az ENSZ-főtitkár és Leonardo DiCaprio

US-UNGA-DICAPRIO United Nations Secretary General  Ban Ki-moon as he designates  actor Leonardo DiCaprio as UN Messenger of Peace at the United Nations September 20, 2014 in New York . The  69th session of the UN General Assembly begins next week. AFP PHO
United Nations Secretary General Ban Ki-moon as he designates actor Leonardo DiCaprio as UN Messenger of Peace at the United Nations September 20, 2014 in New York . The 69th session of the UN General Assembly begins next week. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Világszerte kétezer helyen tartanak ma tüntetést, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. A manhattani meneten részt vesz Ban Ki Mun és a hollywoodi sztár is. 
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás lesz a téma kedden az ENSZ székházában is, ahol 125 állam- és kormányfő gyűlik majd össze – ez lesz az első ilyen találkozó a sikertelen 2009-es koppenhágai konferencia óta.

A résztvevők megpróbálnak megegyezni egy új klímastratégiában, amelyet 2015 végéig kellene aláírnia valamennyi tagállamnak – emlékeztetett a BBC.

Ban Ki Mun nemrégiben nevezte ki Leonardo DiCapriót az ENSZ békekövetévé Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Nyomást gyakorolnak

A „népi klímaséta” szervezői próbálnak nyomást gyakorolni a politikusokra. Azt akarják nekik bebizonyítani, hogy az emberek támogatják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

Ban maga is azért vesz részt e meneten, hogy mutassa, mennyire fontosnak tartja a témát. „Kart karba öltve fogok sétálni azokkal, akik tetteket sürgetnek. Mi állunk a jó oldalon ebben a kérdésben, amely kulcsfontosságú a közös jövőnk szempontjából” – mondta az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.