Megállapodtak Afganisztánban az egységkormányról

(FILES) In this photograph taken on August 8, 2014, Afghan presidential candidate Ashraf Ghani (L) speaks as opponent Abdullah Abdullah looks on during a joint press conference with unseen US Secretary of State John Kerry at the United Nations Compound in
(FILES) In this photograph taken on August 8, 2014, Afghan presidential candidate Ashraf Ghani (L) speaks as opponent Abdullah Abdullah looks on during a joint press conference with unseen US Secretary of State John Kerry at the United Nations Compound in Kabul. Afghanistan's two presidential rivals are due to sign a power-sharing deal September 21, 2014 officials said, ending a prolonged stand-off over disputed election results at a pivotal moment in the war-weary nation's history. AFP PHOTO/Wakil Kohsar/FILES
Vágólapra másolva!
Megegyezett az egységkormányról az afganisztáni elnökválasztás vitatott kimenetelű második fordulójában részt vevő két jelölt, Asraf Gáni és Abdulla Abdulla, akik a hónapokig tartó huzavona és a szavazatok újbóli összeszámlálása után a hírek szerint még vasárnap megállapodást írnak alá az ország új kormányzati berendezkedéséről.
Vágólapra másolva!

A kiszivárgott egyezség értelmében a Gáni lesz az elnök, Abdulla pedig egyfajta miniszterelnöki tisztséget tölt majd be. Afganisztánban eddig elnöki rendszer volt.

A BBC úgy értesült, hogy az elnök fogja irányítani a kormányt, benne a „miniszterelnökkel” és két helyettesével, de kizárólag stratégiai döntéseket hoz majd.

A mindennapi munka a „miniszterelnök” vezetésével fog zajlani. Az elnöknek is két helyettese lesz.

Nemzetközi megfigyelők részvételével számolták újra a szavazatokat Forrás: Bata József, Kabul

Egyenlő arányban osztoznak

A felek megállapodtak abban is, hogy egyenlő arányban osztoznak fontos pozíciókon. A „miniszterelnöki” posztra Abdulla Abdulla jelöl embert, egybehangzó források szerint saját magát.
A megegyezéssel kapcsolatban mindkét tábor szóvivője úgy fogalmazott, hogy a tisztáztak minden kérdést. Gáni képviselője azt mondta, „száz százalékig” egyetértettek mindenben.

Súlyos feszültséget okozott az országnak a huzavona Forrás: Bata József, Kabul

Jelentősen csökkent Gáni előnye

A BBC úgy tudja, hogy az elnökválasztás júniusi második fordulójában leadott szavazatok újbóli összeszámlálása után jelentősen, 13 százalékról kevesebb, mint három százalékra csökkent Gáni előnye.

Az elnökválasztás április 5-én megrendezett első fordulóját Abdulla nyerte, de nem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát. Emiatt június 14-én második fordulóra került sor, amelynek nyertese Gáni lett. Abdulla azonban kiterjedt választási csalással vádolta meg ellenlábasát, akinek győzelmét nem volt hajlandó elfogadni.

Az eredeti menetrend szerint a 2001 óta hivatalban lévő Hamid Karzai utódának már augusztus elején hivatalba kellett volna lépnie.