NATO: Csak névleges a tűzszünet Ukrajnában

Ukrán katona
Ukrán katona áll egy kiégett katonai teherautó mellett a kelet-ukrajnai Mariupolban
Vágólapra másolva!
„Névlegesnek” minősítette a Kelet-Ukrajnában szeptember elején az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között életbe lépett tűzszünetet Philip Breedlove tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka Vilniusban.
Vágólapra másolva!

Nincs igazi tűzszünet

A tábornok közölte, hogy az erőszakos összetűzések, beleértve az elmúlt napokban leadott tüzérségi lövések száma ugyanannyi, mint a fegyvernyugvás bevezetése előtti időszakban.

Breedlove hozzátette, a NATO értesülései szerint továbbra is vannak orosz fegyveres egységek Ukrajna területén, számukról azonban nem nyilatkozott. Úgy vélte, azzal, hogy az oroszbarát szakadárok ellenőrizte ukrán-orosz határon keresztül lehetővé vált a fegyverek és katonák nem ellenőrzött mozgása, szinte lehetetlenné vált annak megállapítása, pontosan hány orosz fegyveres egység lépett Ukrajna területére.

Hátrébb vonulnak a nehézfegyveresek

Korábban az észak-atlanti szövetség arról számolt be, hogy mintegy ezer orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában, és további húszezer állomásozik az orosz-ukrán határ közelében. Ezt a kijelentést később az ukrán kormány is megerősítette.

Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A főparancsnok hozzátette: bízik abban, hogy a megállapodás egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezet létrehozásáról a térségben stabilizálhatja a kelet-ukrajnai helyzetet.

Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével folyó minszki tárgyalásokon a résztvevők megegyeztek arról, hogy mindkét fél 15-15 kilométerrel hátrébb vonja nehézfegyverzetét.