Tűzszünetet kötöttek Jemenben

Vágólapra másolva!
Megállapodás született Jemenben a kormányzat és az ellene lázadó síita húszi fegyveresek között az erőszak beszüntetéséről – jelentette be az ENSZ különmegbízottja, Dzsamál Benomar Szanaában.
Vágólapra másolva!

Az országban a közelmúltban az elmúlt évek legsúlyosabb összecsapásai zajlottak a felkelők és a hadsereg, valamint a kormányt támogató szunnita harcosok között.

Csütörtökön és pénteken a főváros egyes részeiben is heves harcok voltak. Ezek nyomán éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el, és a hatóságok utasítást adtak az iskolák időleges zárva tartására is.

Ma alá is írják

Benomar a héten tárgyalásokat folytatott a húszi vezetőkkel és a jemeni kormányzat képviselőivel is. Közleménye szerint olyan megállapodást kötnek, amely „előmozdítja a békés átmenetet, és megteremti a nemzeti partnerség, a biztonság és stabilitás alapjait”.

A megállapodást várhatóan még vasárnap alá is írják.

Nem ez az egyetlen konfliktus

Jemenben egyszerre több, az országot destabilizáló belső konfliktus zajlik: délen szeparatista mozgalom tevékenykedik, ugyanakkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is ott harcol.

Ehhez adódik hozzá az északi húszik harca területük kiterjesztéséért és jogaik megerősítéséért. A síita vallású húszik korábban éveken keresztül vívtak fegyveres harcot a kormány ellen, és szunnita csoportokat is támadtak.