Vágólapra másolva!
Alexandru Popescu Romániából indult és egészen Brüsszelig gyalogol, hogy így tiltakozzon az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodás aláírása ellen. Mi Budapesten találkoztunk vele.
Vágólapra másolva!

Mialatt a román kormány a környezetre és az egészségre egyaránt visszafordíthatatlanul káros technológiák bevezetésére törekszik, Alexandru Popescu, a román civil társadalom lelkiismereteként 3150 km hosszú gyaloglással próbálja a nemzetközi közvélemény figyelmét ráirányítani az ország helyzetére.

Alexandru Popescu, a 46 éves antikvárius és műgyűjtő, aki bionövényeket termeszt kis darab földjén Ploiestiben, már korábban is tiltakozott a kanadai-román cég, a Rosana Montana Gold Corporation (RMGC) tervezett cianidos bányászati kitermelése ellen.

Alexandru tiltakozó akciójával az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió aláírás előtt álló szabadkereskedelmi egyezmény veszélyeire akarja felhívni a figyelmet, amely - véleménye szerint - a nagyvállalatok érdekében korlátozza a demokráciát és az országok nemzeti hatáskörét.

Az Európai Uniónak szánt üzenete a következő: azok a technológiák, amelyek visszafordíthatatlanul megváltoztatják a környezetet - többek között a palagáz kitermelésénél alkalmazott hidraulikus repesztés, illetve az aranybányászatban alkalmazott cianidos kitermelés -, előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de minden európai állampolgárra hatással lesznek.

Alexandru útja során kedden Budapestre érkezett, és üzenetét az Origonak is elmondta. Szerinte mindenkinek össze kell fognia, mert felelősséggel tartozunk a jövő generációjáért.