Boldoggá avatták az Opus Dei volt vezetőjét

Alvaro del Portillo mostantól boldog.
Vágólapra másolva!
Több mint 200 ezer hívő jelentében és Ferenc pápa képviselőjének, valamint a spanyol kormány több tagjának jelenlétében boldoggá avatták szombaton Madridban Álvaro del Portillo katolikus püspököt, az Opus Dei mozgalom egykori vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A ceremóniára a szervezet tájékoztatása szerint nyolcvan országból érkeztek zarándokok. Ferenc pápa üzenetét Angelo Amato bíboros tolmácsolta a szabad ég alatt rendezett misén, amelyen rajta kívül 17 bíborostársa is jelen volt.

Alvaro del Portillo mostantól boldog. Forrás: AFP/Gerard Julien

Álvaro del Portillo Madridban született 1914-ben. 1935-ben csatlakozott a papok irányítása alatt álló, de nem egyházi személyeket tömörítő szervezethez, 1944-ben szentelték pappá.

A szervezet vezetését Balaguer 1975-ben bekövetkezett halála után vette át. Amikor II. János Pál pápa 1982-ben prelatúrává (egyházkormányzati egység) nyilvánította az Opus Deit, Álvaro del Portillót annak vezetőjévé, prelátussá nevezte ki. 1991-ben szentelték püspökké, 1994-ben hunyt el a Vatikánban, utóda a baszk nemzetiségű Javier Echevarría lett.

Titokzatos elit alakulat

Az Opus Dei olyan katolikus társadalmi szervezet, amely nagy hangsúlyt helyez az egyházi törvények és hagyományok megtartására. A mozgalmat sok támadás éri a liberális katolikusok részéről, akik szerint a mozgalom elitista, és külön egyházat akar létrehozni az egyházon belül. A mozgalomnak világszerte 90 ezer tagja van, sok közöttük a magasan képzett szakember: tudós, egyetemi tanár, bankár, állami tisztségviselő, politikus.

A szervezettel szembeni ellenérzéseket növelte Dan Brown bestseller-író világsikerű regénye, A Da Vinci-kód - és az abból készült film -, amely az egyház sötét titkainak megőrzésén fáradozó gyilkos, hataloméhes szektaként ábrázolta az Opus Deit.