Újraindulnak az ukrán-orosz gáztárgyalások

Vágólapra másolva!
A jövő héten csütörtökön, vagy pénteken folytatódik az Európai Unió közvetítésével pénteken megkezdődött orosz-ukrán gáztárgyalás újabb fordulója - jelentette be szombaton Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Azt mondta, hogy a következő napokban írásos formába öntik a pénteki berlini találkozón elért szóbeli megállapodásokat, majd elküldik azokat valamennyi érintett félnek. "Időnként előfordul ugyanis, hogy egy-egy megállapodás írásos változata eltér a szóbeli megállapodás tartalmától" - jegyezte meg Alekszandr Novak. Az orosz szakminiszter reményének adott hangot, hogy miután a jövő hét második felében megtartják az újabb egyeztetést, egyben sikerült végleges döntéseket hozni.

Téli megállapodáscsomag

A pénteki berlini megbeszélésen a következő hat hónapra szóló megállapodás-tervezetet dolgoztak ki az orosz földgáz ukrajnai szállításáról. Az úgynevezett téli megállapodáscsomag tervezete szerint a Gazprom orosz állami energetikai társaság kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig leszállít 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros áron. A földgáz árát Ukrajna előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli.

Rendezetlen számlák

A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, ítélete 2015-ben várható, az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt. A Gazprom kötelezettsége az 5 milliárd köbméter leszállítására akkor lép érvénybe, amikor az első - 2 milliárd dolláros - részlet megérkezik. Amennyiben a stockholmi bíróság az ukrán álláspontot fogadja el, az összesen 3,1 milliárd dollár befizetésével rendezettnek minősül valamennyi korábbi számla. Amennyiben a bíróság az orosz álláspontot fogadja el, Ukrajna köteles további átutalásokat teljesíteni, akár azt az 5,2 milliárd dollárt is, amellyel az orosz fél számításai szerint tartozik.