Újabb túszvideót hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
A harmadik videót hozta nyilvánosságra az Iszlám Állam a fogságában lévő John Cantlie-ról. A brit újságíró a felvételen előre megírt szöveget olvas fel, amelyben reagál Barack Obama amerikai elnöknek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján elmondott beszédére.
Vágólapra másolva!

A Cantlie által elolvasott szöveg kigúnyolja az amerikai stratégiát, amely fokozott légitámadásokon és a helyi erők szárazföldi akcióin alapul. Akárcsak az előző alkalommal, az újságíró most is egy asztal mögött ül.

A felvétel azzal az üzenettel zárul, hogy az Iszlám Állam már alig várja, hogy találkozzon „Obama elnök még formálódó hadseregével”.

A felvételen nyoma sincs erőszaknak, de Cantlie már az első megszólalásakor világossá tette, hogy fogoly, és veszélyben van az élete. A tapasztalt újságírót kétszer is elrabolták Szíriában, másodszor 2012 végén – emlékeztetett a BBC.

Tényleg megijedt az Iszlám Állam?

Cantlie először szeptember 19-én jelent meg az Iszlám Állam videóján – ez volt az első alkalom, hogy a dzsihádisták nem olyan felvételt hoztak nyilvánosságra egy nyugati túszról, amelyen éppen kivégezték.

Peter Neumann professzor, a londoni King’s College radikalizálódással és politikai erőszakkal foglalkozó központjának igazgatója akkor úgy vélekedett, hogy ez stratégiaváltást jelent, azt üzenik vele: értelmes emberek vagyunk, ha a nyugati kormányok tárgyalnának velünk, akkor egészen könnyedén megoldhatnánk minden vitát.

John Cantlie közvetíti az Iszlám Állam üzeneteit Forrás: AFP/Ho

A taxis még életben van

A professzor akkor azt mondta, minden azon múlik, mi történik Alan Henning brit taxisofőrrel, akit a legutóbbi kivégzésről készült felvételen fenyegettek halállal. „Eddig 10-14 naponta végeztek ki egy túszt. Ha Henninget egy héten belül nem ölik meg, akkor azt hiszem, szinte biztosak lehetünk abban, hogy gondolkodóba ejtették őket a történtek” – vélekedett.

Bár azóta két hét eltelt, Henning még mindig életben van.

4100 bevetés

Az amerikai haderő már 4100 légi bevetést hajtott végre Irakban és Szíriában augusztus 8-a óta, amikor megkezdte az Iszlám Állam elleni műveleteit. Ez a szám magában foglalja a felderítő és légi üzemanyag-utántöltést biztosító repüléseket is.

A koalícióhoz tartozó öt arab ország további mintegy 40 bevetést hajtott végre harci repülőgépeivel. Jordánia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Katar harci gépei a Pentagon adatai szerint eddig 23-szor mértek csapást szíriai célpontokra. Szíriában az amerikaiak eddig 66 csapásmérő bevetést hajtottak végre.

Az amerikai offenzíva, amelynek résztvevőihez az Irakba vezényelt, de a harcokban nem részt vevő 1600 katonát is hozzá kell számolni, szeptember 24-ig mintegy 780–930 millió dollárba (190–228 milliárd forint) kerülhetett a Stratégiai és Költségvetési Becslések Központja (CSBA) elnevezésű független és nonprofit közpolitikai kutató intézet számítása szerint.