Rakéták öltek meg donyecki civileket

2014.10.01. 15:15

A kormányerők a szeparatistákat, az oroszbarát szakadárok viszont az ukrán karhatalmi erőket vádolják azzal, hogy rakétákat lőttek ki egy iskolára és egy buszmegállóra. A támadásban 12 civil halt meg.

Rakéták csapódtak be délelőtt a Moszkva-barát szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai nagyváros különböző pontjain. Az egyik lövedék egy buszmegálló közelében robbant fel. Helyi források szerint a megállóban várakozó civilek közül hatan haltak meg.

A szétrepülő repeszek egy éppen elhaladó autóbusz két utasának életét is kioltották. A jármű kigyulladt. A sebesültek száma többtucatnyira tehető.

Találat érte az iskolát is

Egy másik rakéta az egyik általános iskola bejáratától pár méternyire csapódott be; itt négyen vesztették életüket. A híradások nem részletezik, hogy gyerekek vagy felnőttek-e az áldozatok. A támadást követően az iskola tanulóit a pedagógusok azonnal a közeli óvóhelyre terelték.

Az ukrán Podrobnosztyi szerint a rakétákat Szmercs (Forgószél) sorozatvetőkből lőtték ki a városban uralkodó helyzet destabilizálásában érdekelt szakadár csoportosulások, amelyek sok esetben egymással is tűzharcot vívnak Donyeck egyes városrészeinek birtoklásáért.

Korábban már szétlőtték az egyik középiskolát isForrás: AFP/John Macdougall

Ki lőtt?

A RIA Novosztyi ezzel szemben az orosz külügyminisztériumra hivatkozva arról ír, hogy a rakéták a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletekben részt vevő kormánycsapatok által használt Uragan (Vihar) sorozatvetőkből származnak.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyi tárca emberi jogi meghatalmazottja szerint különösen kirívó cinikusságra és alattomosságra vall, hogy a kijevi karhatalmi erők pont a harci cselekmények miatt egy hónappal elhalasztott idei tanévkezdet első napjára időzítették az iskola elleni rakétacsapást.