Hazugsággal gyanúsítják az ebolásan az USA-ba utazó férfit

Vágólapra másolva!
Ezt állítják a libériai hatóságok. Eljárást is indítanak ellene.
Vágólapra másolva!

Eljárás indult Libériában az ellen a férfi ellen, akit ebola-fertőzéssel kezelnek egy dallasi kórházban az USA-ban. A libériai hatóságok szerint a férfi hazudott a repülőtéri kérdőíven, amelyen minden utastól megkérdezik többek között, hogy kertült-e kapcsolatba fertőzöttekkel. Időközben kiderült a férfi neve is, Thomas Eric Duncan.

A férfi azt állítja, nem tudott arról, hogy fertőzött lehet az a nő, akinek segített taxiba ülni Monroviában elutazása előtt. Azt gondolta, hogy állapotos, és emiatt volt rosszul. Thomas Eric Duncan láztalanul szállt fel egy USA-ba induló repülőre, de megérkezése után pár nappal rajta is megjelentek a kór tünetei. A libériai repülőtéri hatóság igazgatóságának elnöke szerint felelősségre vonják a férfit, amint hazatér.

Mire elég a reptéri szűrés?

Nyugat-Afrikában soha nem látott mértékben terjed a betegség, a Save the Children nevű szervezet szerint csak Sierra Leonéban óránként öt embert fertőz meg a vírus. Egyetlen fertőzöttel szembeni büntetőeljárás ennek fényében kissé elvesztegetett erőfeszítésnek tűnik – írja az esetről beszámoló Atlantic amerikai lap.

Egy, a lapnak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor az eljárás nem elsősorban a fertőzött ellen szól, hanem ezzel azt igyekeznek bizonyítani a libériai hatóságok, hogy van értelme a reptéri szűrésnek és kérdőíveknek, és ily módon fenntartható a nemzetközi légi forgalom.

Az érintett férfi állapota jelenleg „stabil, de súlyos”. Az, hogy eddig minden amerikai, akit az USA-ban kezeltek, túlélte a betegséget, nyilvánvaló indok arra, hogy valaki akár csak ezért is beutazzon – olvasható a lapban.