Amerikai operatőrt fertőzött meg az ebola

Vágólapra másolva!
Ebolával fertőződött meg egy szabadúszó amerikai operatőr Libériában, akit hamarosan az Egyesült Államokba szállítanak gyógykezelésre. A Dallasban kezelt másik amerikai betegről kiderült, hogy elutazása előtt hazudott a libériai hatóságoknak, amelyek ezért vádat fognak emelni ellene.
Vágólapra másolva!

A 33 éves operatőr három éve dolgozott a nyugat-afrikai országban több amerikai médiumnak, elsősorban az NBC Newsnak. Az amerikai hírtelevízió internetes honlapjának beszámolója szerint Ashoka Mukpo szerdán észlelte először a betegség tüneteit, mire azonnal „karanténba helyezte magát, és orvosi segítséget kért”.

Az Orvosok határok nélkül nevű szervezet kórházában végezték el rajta a vizsgálatot, és kiderült, hogy valóban megfertőzte az ebolavírus. Ő az ötödik amerikai beteg.

Édesapja szerint az orvosok optimisták Mukpo gyógyulási esélyeit illetően.

Vádat emelnek a másik beteg ellen

A libériai hatóságok vádat fognak emelni a Dallasban kezelt amerikai ebolás ellen, mihelyt visszatér az országba. Azzal vádolják ugyanis a libériai származású Thomas Eric Duncant, hogy hazudott a hatóságoknak az elutazás előtt.

Azt állította ugyanis, hogy egyetlen rokonát sem fertőzte meg az ebolavírus, a monroviai egészségügyminiszter-helyettes szerint azonban kiderült, hogy a férfi személyesen vitte be a kórházba egy beteg rokonát talicskán – számolt be a BBC.