Washington csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a korábban bejelentett 3 ezer helyett csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Ebola-járvány megfékezésére - közölte pénteken a Pentagon.
Vágólapra másolva!

"Az előrejelzéseink szerint csaknem 4 ezer katonát kell kivezényelni erre a küldetésre, de természetesen naponta mérlegeljük, hogy mire van szükség" - mondta John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Demokrata és republikánus kongresszusi vezetők közölték, hogy október 17-ben szabták meg a határidejét annak, hogy az amerikai kormány részletesen kifejtse, miként akar az ebola ellen fellépni Nyugat-Afrikában. Barack Obama elnök szeptemberben közölte, hogy 3 ezer katonát küld a térségbe, ahol egyenként 100-100 kórházi ággyal, 17 egészségügyi központot szándékozik létesíteni és több ezer segélymunkást kíván kiképeztetni. Az akció költsége elérheti az 1 milliárd dollárt.

Megfigyelés alatt

Az ebolamisszióban részt vevő kontingensből jelenleg 230 katona tartózkodik a térségben.
Dallasban pénteken fertőtlenítették azt a lakást, ahol az a férfi lakott, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A texasi hatóságok szerint a kórházban ápolt libériai Thomas Eric Duncannel közel százan kerülhettek kapcsolatba azután, hogy megérkezett Amerikába. Közülük mintegy 50 személyt tartanak megfigyelés alatt. Tízük esetében nagynak tartják a fertőzöttség kockázatát.
Duncannél, aki nősülési és letelepedési szándékkal szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyezték el. ebolatesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A libériai hatóságok közölték, hogy készek eljárást indítani Duncan ellen, aki a monroviai reptéren hamisan azt vallotta, hogy nem érintkezett ebolás beteggel, holott öt nappal az elutazása előtt segédkezett egy beteg nő kórházba szállításánál, aki azóta meghalt. A Duncant kezelő dallasi presbiteriánus kórház közleménye szerint a férfi a texasi nagyvárosban is tagadta, hogy fertőzött emberrel került volna kapcsolatba. Azt ugyanakkor egy másik nyilatkozatában elismerte, hogy Libériában jött, de két kórházi kérdőív útja a beteg iktatása során nem találkozott.

Betegség határok nélkül

Az ebolateszt egyébként pozitív eredményt mutatott ki egy, az NBC televíziónak Libériában dolgozó, amerikai állampolgárságú szabadúszó operatőrnél, Ashoka Mukpónál is. A 33 éves férfinál, aki egy tibeti szerzetes fogadott fia és egy brit arisztokratanő gyermeke, csütörtökön Monroviában diagnosztizálták a betegséget az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet szakemberei.

Az NBC vasárnap magán chartergéppel viteti vissza az Egyesült Államokba a dr. Nancy Snyderman egészségügyi tudósító vezette forgatócsoportját. A televízió kedden fogadta fel Mukpót, aki már szerdán gyengélkedni kezdett. A CNN összesítése szerint a férfi a negyedik amerikai, aki Libériában kapta el a kórt, dr. Kent Brantly, Nancy Writebol és dr. Rick Sacra után.