Öngyilkos merénylő robbantott Groznijban

Vágólapra másolva!
Fel akart robbantani egy koncerttermet egy öngyilkos merénylő Csecsenföldön. A rendőrök megakadályozták, de öten meghaltak. Sok ember életét óvták meg ezzel.
Vágólapra másolva!

Öt rendőr meghalt, és legalább nyolcan megsebesültek, amikor felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő Groznijban, Csecsenföld fővárosában. Az áldozatok száma még tovább nőhet. Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság szerint három rendőr sebesült meg. A belügyi alkalmazottak hatalmas terrorcselekményt előztek meg a város központjában, amelynek súlyos következményei lehettek volna. A legutóbbi orosz sajtójelentések már 12 sérültről szólnak.

Egy fiatal férfi helyi idő szerint este öt óra körül a csecsen főváros születésnapja alkalmából szervezett esti koncertre akart bejutni. Amikor a rendőrök feltartóztatták, működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. Ő is meghalt.

Sokak életét megóvták

Az orosz belügyminisztériumban nem közölték, hogy ekkor hányan voltak a koncertterem környékén. Annyit közöltek, hogy ezrek életét mentették meg a rendőrök. Ramzan Kadirov csecsen elnök ugyanakkor azt írta a Twitteren, hogy több tíz ember életét mentette meg a rendőrök önfeláldozása. Kadirov szerint a merénylő pisztollyal támadt rájuk.

Az elhunyt rendőrök posztumusz kitüntetést kapnak.

Két hónapja nem látták

Az orosz hatóságok szerint a merénylőt egy 19 éves fiatal az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság Sztaropromiszlovszkij nevű járásából származik. Két hónapja ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudtak róla semmit.

A korábban két csecsen-orosz háború által romba döntött 280 ezer lakosú Groznijban az utóbbi években viszonylagos nyugalom volt. Utoljára 2011. augusztus 30-án történt hasonló terrorcselekmény. Akkor két robbantásban 9 ember halt meg, közöttük 8 belügyi alkalmazott és több mint húszan megsérültek.