Lesz válasza az RMDSZ-nek az autonómia-tervezetre

Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes
Gödöllő, 2014. június 28. Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szervezésében tizedik alkalommal megrendezett Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában 2014. június 28-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hamarosan válaszol a székelyföldi autonómia tervezetét ért kritikára - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, államfőjelöltje.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunor arra a felvetésre reagált, hogy a közvitára bocsátott autonómiatervezetet az erdélyi magyar közéletben sokan kritizálták, ám az RMDSZ részéről még senki nem védte meg. Az RMDSZ elnöke elmondta, az észrevételek első nagy csomagjára már elkészült a válasz, amely a napokban meg fog jelenni a magyar sajtóban. "Ha valaki azt hitte, hogy nyilvános pofozkodás következik, azt ki kell ábrándítanom" - jelentette ki Kelemen Hunor.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Nekem a román társadalommal van vitám

Azt is megemlítette, hibának tartaná, ha Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökjelöltjével kellene vitáznia a választási kampányban. "Az lenne a legnagyobb hiba, ha a magyar jelöltek egymással vitatkoznának. Nekem a román társadalommal van vitám. Nem szeretném a magyar-magyar vitára használni a választási kampányt" - válaszolta az MTI kérdésére az RMDSZ államfőjelöltje.

Őszintébb szövetség

Újságírói kérdésre elmondta, nem lehet az RMDSZ radikalizálódásának tekinteni, hogy közvitára bocsátotta a székelyföldi autonómiatervezetét. Hozzátette, 1993 óta szerepel a szövetség programjában a Székelyföld területi autonómiájának a célja. Azáltal, hogy ezt most törvénytervezet formájában is megfogalmazta, legfeljebb őszintébb lett a szövetség.

Mindig mások mondták

Azt is megjegyezte, mindig mások mondták, hogy Romániában példaértékűen megoldották a kisebbségi kérdést. Egy ilyen megállapítás szerinte csak akkor lehet hiteles, ha maga a kisebbség képviselői jelentik ezt ki. Megjegyezte, a romániai magyar közösség képviselői soha nem találták kielégítőnek a közösség számára biztosított jogokat.