Jelentős haderőt küld a frontra Kijev

Vágólapra másolva!
A kijevi kormány páncélosok százait és jól kiképzett katonák ezreit küldte a "terrorellenes műveletek" térségébe a kelet-ukrajnai tűzszünet egy hónappal ezelőtti életbe lépése óta.
Vágólapra másolva!

Nem mondhatok pontos számokat, de biztosíthatom önöket, hogy az elmúlt napokban páncélozott haditechnikai eszközök százai indultak el a frontra - mondta Jurij Lucenko egykori belügyminiszter. Fel kell használnunk az érvényben lévő tűzszünet minden egyes napját két dologra: egyfelől az ukrán hadsereg korszerűsítésére, másfelől azonnali gazdasági reformokra. Lucenko hozzátette, hogy ezenkívül a korábbiaknál sokkal jobban felkészített, kiképzett katonák ezreivel váltják fel a szakadárok elleni hadműveletek térségében lévő sorállományú katonákat, akiket hátországi térségekbe vonnak vissza.

Kihasználják a tűzszünetet

Porosenko ukrán elnök tanácsadójának nyilatkozatát idézve, az orosz állami hírügynökség emlékeztetett arra, hogy hétfőn ezzel egybevágó kijelentést tett Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője, hangsúlyozva, hogy a tűzszünet lehetővé teszi fegyveres erőik átcsoportosítását, a hadiipari vállalatok termelésének optimalizálását és a mozgósítás harmadik hullámának befejezését.

Hátrább a nehézfegyverekkel!

A TASZSZ ennek kapcsán felidézte, hogy az ukrajnai rendezésen fáradozó, úgynevezett összekötő csoport - amely Kijev és a délkelet-ukrajnai szakadárok mellett Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből áll - szeptember 20-án Minszkben memorandumot fogadott el a tűzszünet megvalósításáról, s ez a dokumentum egyebek közt megtiltja mindenfajta fegyverzet használatát, valamint előírja, hogy a szemben álló feleknek az EBESZ ellenőrzése mellett ki kell vonniuk nehézfegyvereiket a frontvonal 15-15 kilométeres övezetéből.

A kijevi kormány az elmúlt napokban folyamatosan arról számolt be, hogy a szeptemberig kialakult frontvonal mentén a tűzszünet ellenére folytatódnak a Moszkva támogatását élvező szakadárok halálos áldozatokat követelő támadásai, elsősorban a lázadók által ostromlott donyecki nemzetközi repülőtérnél, de több más településnél is.