Jövő héten dönthetnek az Európai Bizottságról

európai néppárt, európai parlament, európa tanács, Jean-Claude Juncker
Centre-right European People's Party (EPP) group candidate designate for the presidency of the European Commission, Luxembourg's Jean-Claude Juncker, looks on on July 15, 2014 in the European Parliament in Strasbourg, eastern France. The EU's newly-elected parliament decides on July 15 whether to name Juncker as next head of the powerful European Commission, who called for a 300-billion-euro investment plan for Europe as he laid out his vision for the future if elected. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Fennáll annak kockázata, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság nem tud majd november 1-jén hivatalba lépni - mondta Juncker egyik szóvivője, Margarítisz Szkínász.
Vágólapra másolva!

Miután szerdán az Európai Parlament illetékes bizottságai nagy többséggel úgy döntöttek, hogy a Juncker által energiaunióért felelős alelnöknek kijelölt Alenka Bratusek nem alkalmas uniós biztosnak, Szkínász a jogi helyzetet úgy értékelte, hogy a labda továbbra is a parlament térfelén van, mert a meghallgatásokat a bizottsági elnököknek, majd az EP házbizottságaként működő úgynevezett elnökök konferenciájának kell hivatalosan értékelni, ez pedig csak a jövő héten várható. Alenka Bratusek továbbra is kijelölt biztos - szögezte le Szkínász.

Egyes biztosokat nem utasíthatnak el

A biztosok listáját Juncker szeptember elején beterjesztette a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak, amely azt még aznap jóvá is hagyta, kijelölve ezáltal a leendő biztosokat. Mielőtt azonban a tanács ténylegesen kinevezhetné a biztosokat, az Európai Parlamentnek is szavaznia kell a testületről. Az EP egyes biztosokat nem utasíthat el, a plenárisnak az egész bizottságról egyben kell döntenie.
Szkínászt hosszasan faggatták az újságírók arról, hogy lehet-e egyáltalán módosítani a tanács által jóváhagyott biztosi listát, illetve ki és hogyan teheti ezt meg, ám Juncker szóvivője makacsul azt hajtogatta, hogy a biztosokat, a bizottság elnökének javaslata alapján, vele egyetértve, a tanács nevezi ki, miután megkapta hozzá az EP jóváhagyását.

Forrás: AFP/Frederick Florin

A módosítás jogilag nem értelmezhető

Szkínász a sokadszor, sokadik formában feltett újságírói kérdésre végül olyan választ adott, hogy a listát el lehet utasítani, vagy el lehet fogadni, a módosítás itt jogi értelemben nem értelmezhető kifejezés.
Diplomáciai források szerint ugyanakkor igenis van arra mód, hogy a tanács módosítsa a listát, ha Juncker a szlovén kormánnyal egyeztetve javaslatot tesz rá.

Navracsics meghallgatásával is elégedett

Szkínász mindemellett azt is közölte, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint, az EP hivatalos állásfoglalásának hiányában egyelőre nem lát okot arra, hogy változtasson a tárcák elosztásán. Mint mondta: a bizottság megválasztott elnöke elégedett, hogy a 27 meghallgatást követően az EP illetékes szakbizottságai 26 esetben pozitív eredménnyel zárultak. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Navracsics Tibor meghallgatásának kimenetelével is elégedett. A magyar biztos esetében az EP kulturális és oktatási bizottsága úgy döntött, alkalmas arra, hogy uniós biztos legyen, de nem támogatják, hogy oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgárságért felelős tárcát kapja.

Döntés jövő héten

A biztosi meghallgatásokat értékelendő eredetileg csütörtökön kellett volna összeülniük az EP bizottsági elnökeinek, majd azt követően az elnökök konferenciájának is, ám ezeket a tanácskozásokat végül a jövő hét elejére halasztották.