Kim Dzsongun húga vezetheti Észak-Koreát

Vágólapra másolva!
Többen azt feltételezik, hogy a nyilvánosság elől hosszú ideje eltűnt Kim Dzsongun húga vezeti Észak-Koreát. Az ország vezetője feltehetően betegség miatt nem mutatkozik, húga csillaga pedig év eleje óta emelkedik.
Vágólapra másolva!

Már több mint egy hónapja nem mutatkozott nyilvánosan Kim Dzsongun észak-koreai vezető. A hogyléte felőli találgatások során sokféle magyarázat előkerült már. Volt szó bokatörésről, cukorbetegségről, de semmi biztosat nem tudni.

Az sem világos, ki irányítja az országot. A legújabb, CNN által idézett feltételezések szerint ez húga, Kim Jodzsong lehet. Az amerikai híroldal az észak-koreai értelmiségi menekültekből álló agytröszt, az Észak-Koreai Értelmiségi Szolidaritás munkatársait idézte, akik meg nem nevezett phenjani forrásokra hivatkoztak.

Emelkedik a csillaga

Kim Jodzsong valóban feljövőben van. Mostanában a Koreai Munkáspárt igazgatóhelyetteseként szoktak hivatkozni rá az állami sajtóban, pártbeli karrierje idén kezdett felfutni. Az egyik CNN-nek nyilatkozó amerikai stratégiai elemző szerint világosan tetten érhető a törekvés, hogy Kim Jodzsongot fontos tényezővé tegyék a rendszeren belül, aki szükség esetén kéznél lehet.

Kim Dzsongun édes húgáról viszonylag keveset lehet tudni. A CNN szerint ő a legfiatalabb a néhai Kim Dzsongil négy feleségétől született hét gyereke közül. Kim Jodzsong 1987-ben vagy 1988-ban született, bátyjához hasonlóan svájci iskolában tanult, és mindig közel állt apjukhoz. Különböző valóban felelősségteljes feladatokat kapott, például a vezetői látogatások előtt megvizsgálta a helyszíneket. Bátyja hatalomra kerülése óta egyfajta kabinetfőnökként dolgozott. Azt feltételezik róla, hogy ő állhat az észak-koreai delegáció múlt heti váratlan dél-koreai látogatása mögött is.

Mindenki a péntekre vár

Az elemzők attól tartanak, hogy veszélyes helyzetet okozhat, hogy ilyen fiatalon ilyen komoly felelősség hárul rá, ha valóban ő vezeti az országot. „Ez azt jelentheti, hogy valami komoly probléma van Kim Dzsongunnal, és elkeseredetten igyekeznek betölteni ezt az űrt” – idézte a CNN Victor Cha elemzőt.

Október 10-én, pénteken azonban sok minden kiderülhet. Akkor lesz ugyanis az észak-koreai állampárt alapításának 69. évfordulója, amelynek ünnepségén tavaly megjelent Kim Dzsongun. Most mindenki azt figyeli, hogy az idén ott lesz-e.

Hágában is szívesen látnák Kim Dzsongunt

Eközben az Európai Unió már köröztet egy ENSZ-határozattervezetet, amelynek értelmében a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények és népirtások ügyében eljáró hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítanák Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt. A tervezetet szerdán kezdték zárt ajtók mögött terjeszteni az ENSZ-ben.

Az EU Japánnal közösen dolgozik egy határozattervezeten az észak-koreai emberi jogi helyzettel kapcsolatban, amelyet a világszervezet Közgyűlésének most zajló ülésszakán szeretnének elfogadtatni. Phenjan egy keddi sajtótájékoztatón "konfrontációnak" nevezte és mélyen elítélte a határozattervezetet. Kedden a phenjani rezsim először ismerte el, hogy munkatáborokat tart fenn, amelyeket javítóközpontoknak nevezett.

Módszeres a kínzás

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága februárban 370 oldalas jelentést tett közzé az észak-koreai emberi jogi helyzetről. Megállapították, hogy a rezsim megrendelésére módszeres a kínzás, éheztetik a népet, kivégzéseket hajtanak végre, és 120 ezren vannak munkatáborokban, embertelen körülmények között. Ebben a jelentésben is azt javasolták, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság járjon el az Észak-Koreában elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények ügyében.

Hiába fogadják el az EU és Japán határozattervezetét – amelyhez az érintett szakbizottságok és az ENSZ Közgyűlésének jóváhagyása szükséges –, a kikényszerítése legalábbis kérdéses. Már csak azért is, mert Kim Dzsongun nem szokta elhagyni országát.