101 diákot tartanak megfigyelés alatt ebola miatt az oroszok

Vágólapra másolva!
Minden nyugat-afrikai diákot ellenőriztek az orosz hatóságok, nem fertőződtek-e meg ebolával. Közülük 101-et tartanak megfigyelés alatt, de bizakodók. Eközben az EU rendkívüli csúcstalálkozót szervez a tagállamok egészségügyi minisztereinek a járvány veszélye miatt.
Vágólapra másolva!

Oroszországban elrendelték a nyugat-afrikai országokból származó diákok esetleges Ebola-vírusfertőzöttségre vonatkozó szűrését, közülük 101 fiatalt tartanak orvosi megfigyelés alatt - közölte az orosz közegészségügyi hatóság, a Roszpotrebnadzor.

Összesen 451 diákot vontak be az ellenőrzésbe, hogy kizárják esetleges fertőzöttségüket. 16 fiatalt kórházba vittek, de egyikük esetében sem bizonyosodott be a fertőzöttség. A még megfigyelés alatt lévő diákoknak nem kellett kórházba mennie.

Lehetséges, hogy bekerül a vírus

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint lehetséges, hogy a vírus egy-egy fertőzött révén bekerül Oroszországba, de kizárják a járvány kialakulását. Ezt az orosz közegészségügyi és járványügyi szolgálatok magas szintű felkészültségével és a fertőző betegségek, - közülük is a különösen veszélyesek - elleni küzdelemben elért nagy gyakorlatukkal indokolták.

A Roszpotrebnadzor speciális egészségügyi csoportokat küldött a délkelet-oroszországi határvidéken lévő repülőterekre - Krasznodarba, Szocsiba, Gelendzsikbe és Anapára - az esetleges fertőzött utasok kiszűrésére és ellátására. Szocsiban pénteken kezdődött az Oroszországban először megrendezett Forma 1-es autóverseny.

Rendkívüli EU-s találkozó

Eközben az EU rendkívüli tanácskozást szervez a tagállamok egészségügyi minisztereinek Brüsszelbe, hogy fokozott óvintézkedéseket fogadjanak el az ebola-járvány továbbterjedése ellen. Jövő csütörtökön találkoznak, a repülőtéri biztonsági eljárások megerősítéséről lesz szó.

Az EU légihidat is szervez a járvány által leginkább sújtott Sierra Leone, Libéria és Guinea megsegítésére. Az első járat 100 tonna segélyszállítmányt visz Amszterdamból a Sierra Leone-i fővárosba, Freetownba.