Pókinvázió miatt költöztek ki 100 milliós házukból

Vágólapra másolva!
Hiába vett házat St. Louis egyik menő részén egy pár, nem volt sok örömük benne, mert ellepték a pókok. Éveken át küzdöttek a barna remetepókokkal, és az előző tulajjal, de nem sok sikerrel. Most a szulfuril-difluoridban bíznak. 
Vágólapra másolva!

Szinte megelevenedett az Arachnofóbia című film St. Louisban, az USA-ban. Brian és Susan Trostnak már az gyanús volt, hogy a 2007-ben frissen megvásárolt, az első bejáráskor még tiszta családi házukban a második látogatáskor már mindenfelé pókhálók lógtak.

Aztán a nő benézett a tapéta mögé: pókok. A spejz mennyezetére: pókok. A tűzhelybe: pókok. Hiába takarítottak, a pókok levedlett kitinpáncélja a fejükre hullott a lámpatestekből, négyéves kisfiuk a pincéből menekült ki riadtan egy féldolláros méretű pók elől, a nőnek zuhanyzás közben majd’ a fejére esett egy példány – írja a St. Louis Post-Dispatch helyi lap.

Kiirthatatlanok

Kiderült, a ház tele van mérgező csípésre képes barna remetepókokkal. Ez nem az, amit egy 450 ezer dollárért (több mint 100 millió forint) vásárolt, golfpályára néző családi háztól várna az ember.

A tulajdonosok két kártevőirtó társaságot is megbíztak, de egyiknek sem sikerült leszámolniuk az ízeltlábúakkal. A pár 2008-ban pert indított a nem fizető biztosító és a ház előző tulajdonosai ellen, amiért nem tájékoztatták őket a problémáról. Hiába nyertek azonban, a korábbi tulajok csődöt jelentettek, a biztosító pedig továbbra sem fizetett.

Hatezer pók télen

A pár két éve el is hagyta a házat, ahol 2011-ben a polgári per során felkért szakértő, Jamel Sandidge, a barna remetepókok nagy tudora, a Kansasi Egyetem biológus kutatója 4500 és 6000 közé tette a megtelepedett pókokat – télen, amikor jóval kevésbé aktívak.

Most azonban a véglegesen szeretnék megoldani a problémát. Az épületet kék-narancs színű ponyvákkal borította be egy kártevőirtó cég, hogy gázzal, szulfuril-difluoriddal próbálják elintézni a pókokat. A cég vezetője szerint semmi élő nem marad majd a házban.

Ritkán okoz komoly tüneteket

A barna remetepókról amúgy nem mondtak rosszakat a lap által megkérdezett szakértők. Valóban mérgező a csípése, amely rendkívül ritkán okozhat komolyabb tüneteket: veseelégtelenséget, helyi sejtelhalást. A pókfaj azonban nem agresszív, és általában nem is olyan erős a rágója, hogy képes legyen átlyukasztani az emberi bőrt.