Spanyolországban van a legtöbb ebolagyanús eset Európában

Vágólapra másolva!
Újabb három embert vittek kórházba Madridban megfigyelésre az ebola gyanúja miatt, ezzel 17-re nőtt a Spanyolországban karanténban lévő emberek száma.
Vágólapra másolva!

A három embernél egyelőre nem mutatkoznak a betegség jelei, de kapcsolatba kerülhettek azzal a nővérrel, aki megfertőződött a vírussal - közölte a kormány által felállított válságstáb.

A 44 éves nővér, Teresa Romero az első Európában, aki megbetegedett a kórban. Azon a III. Károly Klinikán dolgozott, ahol augusztusban és szeptemberben két spanyol misszionárius belehalt a betegségbe, miután visszatértek Nyugat-Afrikából. Az ápoló vélhetően úgy kapta el a vírust, hogy védőruháját levéve véletlenül hozzáért az arcához a védőruhához tartozó fertőzött kesztyűvel. Mielőtt megállapították nála a betegséget, Romero több napig szabadon érintkezett másokkal anélkül, hogy óvintézkedéseket tett volna.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy meghaladta a négyezret az ebolajárvány halálos áldozatainak száma. A leginkább sújtott három nyugat-afrikai ország, Libéria, Sierra Leone és Guinee közül továbbra is Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ahol az eddig azonosított 4076 fertőzött több mint fele, 2316 ember halt bele a betegségbe az október 8-ig terjedő időszakot átfogó jelentés szerint.

Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti felfedezése óta. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed. Tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója, az Ebola után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.