Újabb szigetet ért el a tájfun Japánban

Cars drive past a potted plant strewn on the road after strong wind caused by strong typhoon Vongfong at Naha in Japan's southern island of Okinawa on October 11, 2014. Powerful typhoon Vongfong churned towards Japan, injuring at least a dozen people as i
Vágólapra másolva!
Tovább pusztít a Vongfong Japánban: a tájfun Okinava után vasárnap már az ország négy főszigete közül a legdélebbi Kjúsún is nehézségeket okozott.
Vágólapra másolva!

A forgószél következtében legalább 35-en megsérültek Okinaván és Kjúsún. A hatóságok 150 ezer - más források szerint 210 ezer - embert szólítottak fel otthonuk elhagyására, mert a heves esőzésekkel járó vihar fákat csavar ki, utakat áraszt el. Okinaván több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Forrás: AFP/Jiji Press

A Vongfong veszített erejéből, szombaton még óránkénti 230 kilométeres széllökései vasárnapra 180 kilométeresre gyengültek, így már nem minősül szupertájfunnak. A forgószél hétfő reggel éri el teljesen Kjúsút. A fővárosra, Tokióra és környékére várhatóan kedden csap le, de már hétfőn érezni lehet majd a hatását - közölte a japán meteorológiai ügynökség. A tájfun észak felé haladva tovább veszít erejéből.
A hatóságok a földcsuszamlások veszélyére figyelmeztették a lakosságot. Az erős szél miatt Kjúsún többórás fennakadások voltak a vasúti közlekedésben.

A Vongfong előtt a Fanfon nevű tájfun söpört végig a szigetországon a hét elején. Az óriási hullámok és özönvízszerű esőzés által kísért viharban kilencen meghaltak, a tájfun - elsősorban Tokióban - súlyos fennakadásokat okozott a légi és vasúti közlekedésben.