Hetente akár 10 ezer új ebolafertőzés is lehet

Vágólapra másolva!
Hetente akár 10 ezer új ebolafertőzés is lehet a következő két hónapban, s az új esetek száma akár megtízszereződhet a közelgő hónapokban - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet illetékese Genfben.
Vágólapra másolva!

Bruce Aylward, a WHO vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy ha 60 napon belül nem tudnak erőteljes választ adni a járvány tombolására, sokkal többen fognak meghalni a fertőzésben, és hatalmas szükség lesz szakemberekre, akik a rohamosan szaporodó fertőzötteket kezelik.

Közlése szerint a fertőzöttek száma Nyugat-Afrikában ezen a héten meg fogja haladni a 9 ezret, és a betegség tovább terjed Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. A járvány idén márciusi, guineai kitörése óta már

Miközben néhány, az ebola által leginkább sújtott térségben a jelek szerint lassulni látszik a járvány terjedése, a fertőzés több körzetet, megyét és kormányzóságot ért el, mint egy hónappal ezelőtt - tette hozzá.

Rossz kilátások

Az elmúlt négy hétben hetente mintegy 1000 új esetet regisztráltak, bár ebben benne vannak a gyanús, megerősített és valószínű fertőzések egyaránt. A WHO célja az, hogy az esetek 70 százalékát két hónapon belül elkülönítse, és ezáltal megfordítsa a járvány emelkedő tendenciáját.

Aylward közölte: az eddigi ötvenről hetven százalékra emelkedett az ebolás megbetegedéseknél tapasztalt halálozási arány. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, a WHO továbbra is arra összpontosít, hogy karanténba helyezze a fertőzötteket, és mihamarabb orvosi ellátást biztosítson számukra.

Alábecsült adatok

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet kedden azt közölte, hogy tagjai közül 16-an fertőződtek meg ebolával, akik közül 9-en meghaltak. Sharon Ekambaram, a szervezet dél-afrikai térségért felelős vezetője johannesburgi sajtóértekezletén elmondta, hogy az egészségügyi szervezet nincs megelégedve azzal a segítséggel, amelyet eddig a nemzetközi közösségtől kap. Sok nyilvános ígéret hangzott el, de a helyzet nem javult a járvány által érintett országokban.

Egy, a nemzetközi segélyszervezet számára dolgozó orvos, Juli Switala, aki éppen most tért vissza Sierra Leonéból, azt mondta, hogy az ebolafertőzésben meghalt betegek számát valószínűleg alulbecsülik, mert sok család rejtegeti beteg és haldokló hozzátartozóit.